Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

vrijdag 20 februari 2009

Hete aarde














Kokende rivieren, bubbelende modderpoelen, dampende vulkanen. Stoom komt door vele kieren en gaten uit de grond. Een lucht van rotte eieren. Overal bizarre kleuren. Gifgroene en azuurblauwe meren, soms met feloranje afzettingen langs de kant. We zagen een kanariegele plek in het water. Het leek net of er verf was gedumpt, maar ook hier is een speling van de natuur verantwoordelijk.

Ik kon er geen genoeg van krijgen. Als klein meisje was ik al gebiologeerd door foto's van vulkanen en lavastromen in de natuurboeken van mijn vader en moeder en deze fascinatie is nooit overgegaan.

Al dit moois, deze thermische activiteit, is te vinden ten zuiden/zuidoosten van Rotorua, in de Waimangu Vulcanic Valley, de Wai-O-Tapu Thermal area en in de Waikite valley. In Waikite stonden we op een camping aan een rivier met kokend water. Erboven hingen grote stoomwolken. Dit water wordt gebruikt voor de Thermal Pools bij de camping, waarbij het gekoeld wordt tot ongeveer 40 graden celsius. Wij hebben er heerlijk in rond gedobberd. Ja, en ook hier gold 'Es ist ein Heilbad kein Spielbad', dus er mocht niet gedoken en gespetterd worden.

Na deze luiheid zijn we weer in actie gekomen. We hebben de beroemdste ééndaagse tocht (trekking) van Nieuw Zeeland gelopen, de Tongariro Alpine Crossing in het Tongariro National Park. 19 kilometer lang, met tweemaal een flinke klim en daarna een lange afdaling. Het is ons gelukt! Frits met zijn zwabberende enkel en ik met een soms protesterende knie en heup. Geen twintig meer, tja. Tijdens deze tocht weer alle seizoenen gezien. Bij de start motregende het, de regen ging over in dikke mist. Dat was heel erg jammer, want dat ontnam het zicht op de vulkanen volkomen, waardoor we Mount Ngauruhoe, beter bekend als Mount Doom uit Lord of the Rings, niet hebben gezien. Er stak ook nog eens een venijnige en ijskoude wind op tijdens de klim over de kraterrand van de Red Krater, maar daarna brak de zon door en hadden we een fantastisch uitzicht op Emerald Lake en op de Rode krater.

Vandaag rusten we uit van de inspanningen van gisteren. Het is abominabel weer. Het plensregent. En de Nieuw Zeelanders maar zeggen dat het zo droog is hier...

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi F&R
Een woord: top! Prachtige foto's en een deja vu want laten wij daar nu ook in de mist op de Tongariro Alpine Crossing hebben gestaan. Pittig he, ik was daarna bekaf! De wind kan zo hard zijn, dat deze crossing vaak wordt afgesloten. Ik heb geen idee hoeveel tijd jullie nog hebben daar in dat prachtige land, maar als jullie toch al van die ervaren hikers zijn kan ik toch even niet laten nog een tip door te spelen: via Annies road (binnenlandse kronkelweggetje door prachtige natuur) naar Napier en daar langs de kust lopen naar Cape Kidnappers Gannet waar de Jan van Genten met een kolonie wonen. Voor jullie een peuleschilletje en ook erg indrukwekkend. In Napier heb je heerlijke Indonesische restaurants. Mooi land he. Is Frits afgevallen? Niet echt een vraag voor de blog, sorry.
Hier geen nieuws, ja, de regering is erachter gekomen dat de recessie in Nederland vorig jaar april officieel is uitgebroken. Tja... A.s. maandag start ik weer bij een nieuwe ICT opdrachtgever.
Heel veel reisplezier en geniet ervan. Het is werkelijk een prachtig land en ik ben benieuwd naar jullie belevenissen in Australie. Groetjes Jacqueline Kruyt

zusje zei

Zooo dat was een mooie lange tippel ;-) Mountain of Doom kun je altijd in de film nog eens zien toch... Mountain of Heaven is veel leuker!
Nu lekker genieten van de rustdag!
Hebben jullie ook van die "verdiende" ritueeltjes..bv: Nu hebben we cappucino met een muffin verdiend..Aaah zo lekker na een echte hike-trip.
Ja vandaag mogen we een lekkere fles vino kopen..Vandaag mogen we "uit" eten en sushi halen bij de kraam..ipv die eeuwige pasta in de gemeenschappelijke keuken of die kleine rotpitjes in de auto.
Ben benieuwd.
Goede reis Down Under. Met veel Billibongs en zo. Laten jullie de globale route weten kunnen we weer volgen..(in gedachte)

Gr Marlies

Jessica zei

Wow! Dat klinkt zeker de moeite waard. Jammer genoeg moet ik echter neiuw-zeeland overslaan.:(

Anoniem zei

Wat een gepruttel daar in die bergen, maar een fantastisch gezicht moet dat zijn in het echt.
Wat een prachtige kleuren!Ja het zijn weer schitterende mooie foto's.
Je moet natuurfotografe worden,hoef je nooit meer binnen te zitten, met Frits als tekstschrijver wat vind je daarvan!!!!
Nog een fijne reis verder en dikke knufs van Pa en Ma Schol.

Anoniem zei

Wat een gepruttel daar in die bergen, maar een fantastisch gezicht moet dat zijn in het echt.
Wat een prachtige kleuren!Ja het zijn weer schitterende mooie foto's.
Je moet natuurfotografe worden,hoef je nooit meer binnen te zitten, met Frits als tekstschrijver wat vind je daarvan!!!!
Nog een fijne reis verder en dikke knufs van Pa en Ma Schol.

Anoniem zei

Wat een bijzondere wereld bij de vulkanen. Adembenemende schouwspelen zo te zien op de foto's.Die zijn weer fantastisch gemaakt, zoals we gewend zijn.
Sommige taferelen doen denken aan IJsland, maar dan nog veel grotesker.
Jullie genieten nog steeds van al het schoons dat de natuur biedt.
Fijn, dat je dat nog mag meemaken.
Liefs van Ma en Pa Ven.

Anoniem zei

Weer machtige foto's jongelui! Gefeliciteerd met het maken van die trekking! Wat zullen jullie veel te vertellen hebben later.

Anoniem zei

Wow, wat een prachtig landschap! Het lijkt wel out of this world! Heel leuk die foto waar jullie allebei opstaan! Lekker dat julie jullie zere botten enige rust konden geven in een stomende rivier. Is ook wel wat voor mij. Veel liefs, Geraldine

zusje zei

Ps Dank voor het kaartje!
Lief en attent.

Ernst&Marlies
Gup en Smurf

Anoniem zei

hallo daar,Al dat gepruttel doet me denken aan de Azoren,daar liep ik kokhalzend langs de pruttelende potten,tot groot vermaak van willem.Die hikingtocht lijkt me toch wel iets anders dan onze dagelijkse tocht in het Goor om reeën te spotten(tot wel 32).Heb nu ook een beetje een idee over jullie huiselijke beslommeringen,waar ik laatst over schreef.Jullie wassen toch wel in Ariël he?Bedankt voor jullie kaart,wij hebben zelfs de site van deze geestige tekenaar op gezocht.Wat bedaardheid betrefd lijkt het land wel een beetje op de Legtersdijk op zondag.bai de weei, weer h.s. mooie fotos. Misschien iets voor de national geographic!!!Liefs willem en rietje

Anoniem zei

Hallo ,hier zit ik weer met Femke, daar krijg ik les van hoe ik jullie moet berichten!!!! Heb het al wel gedaan,maar dan gaat het ineens mis, nui heb ik een keurig voorbeeld! Nogmaals de hartelijke groeten van ons tweetjes en nog een fijne tijd met mooi weer en veel foto,s, Femke en de buurvrouw.

PS. Vet mooie foto's!

Anoniem zei

hoi luitjes.hier zit ik dan met tante bep. Ze vind de fotos ook heel erg mooi,maar ze hoort ook vaak de verhalen van Erna,dus ik zei ga zelf even typen,maar dat wil ze niet.Ze vind het h.s. leuk dat jullie het zo fijn vinden. Nog 2 daagjes en dan gaan jullie naar Australië.We zitten nu oude fotos te kijken,die uit de Kiefte komen.H.s. leuk ,maar helaas heel veel gezichten die we niet kennen ,en ook w.s.nooit meer achter komen.Nou luitjes alvast goeie reis en alle liefs van ons. Willem Tante Beppie,en rietje.