Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

donderdag 5 februari 2009

Pannenkoeken, mosselen, wijn en dolfijn











Eindelijk heb ik de Lagenorhynchus Obscurus gezien!! Dolfijnen dus, springend en dansend boven de oceaan. Volgens mij is een dolfijn nooit chagerijnig. De Dusky Dolphins leven onder andere in de wateren voor de kust van Kaikoura. Met een boot gingen we op weg en hebben een groep van honderden dolfijnen gezien. Deze dolfijnen zijn bekende acrobaten en het was een spektakel om ze bezig te zien. Ze springen meters hoog en maken enorme salto's. Waarom weet men niet echt. Ik houd het er maar op dat ze het gewoon leuk vinden.

Iets minder mobiel waren de green shell mosselen. We zijn op een green shell mossel tour geweest vanuit Havelock en hebben een mosselfarm bezocht. Rustig en bedaard groeien en leven ze onder water aan koorden die daar zijn neergelaten. Daarna worden ze verorberd -door ons-. Heerlijke mosselen, ook rauw een delicatesse. Ze smaken uitstekend bij een goed glas Sauvignon Blanc.

Jazeker, want er worden druiven verbouwd in Nieuw-Zeeland, op het Zuidereiland vooral rond Renwick en Blenheim, de Marlborough wine region. Wel op zijn Nieuwzeelands soms, want ik had nog nooit een wijngaard met grazende schapen gezien. Na de longnecks ladies in Thailand, hebben we nu overigens ook longneck schapen gespot. We hebben een drietal wijnhuizen bezocht, wat bepaald geen straf was. Deze keer kon er slechts één flesje worden meegenomen en geen sixpacks voor in de kelder.

Pancakes, niet voor consumptie, want de pancake rocks zouden zeer zwaar op de maag liggen. Het zijn prachtige, gelaagde rotsformaties aan de westzijde van het Zuidereiland, in de buurt van Punakaiki. Een prachtig kustgebied, met niet alleen deze mooie pannenkoeken-rotsen, maar ook met zogenaamde blowholes, waarin met hoog tij het water hoog opspuit.

De kustwegen aan de westzijde van het eiland zijn prachtig, vooral door de vegetatie. Vaak zie je regenwoud, maar dan in een gematigd gebied op de aardbol, niet in de tropen. Zeer verrassend en heel mooi. Hier kwamen we ook nog een zeehondenkolonie tegen, fur seals. Er was een behoorlijk aantal jonkies, dat een eigen pierenbad had, eigenlijk zelfs twee pierenbadjes, met water gevulde ondiepe poeltjes in de rotsen. Ik heb erg genoten van deze badderende puppies.
We zijn ook nog in actie gekomen. We hebben een wandeling van 3,5 uur gemaakt rond het schiereiland van Kaikoura. Vooral het uitzicht over de steile kliffen was adembenemend.

Grote steden zijn hier niet. Wel hebben we Nelson bezocht. Een vriendelijke plaats in het noorden van het Zuidereiland. Ook alles hier keurig en net. Over de plaatselijke kathedraal is jarenlang gedebatteerd. Moet het een klassiek ogend gebouw worden of toch modern? Een mengelmoes is het geworden. Het is hier vaak net Nederland.

Morgen gaan we naar het Noordereiland. We zijn benieuwd of dat heel anders van karakter is. Auckland is een stad van ruim 1 miljoen inwoners. Ik vraag me af of het Zuidereiland 1 miljoen haalt.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat moet dat bezoek aan een heuse wijnkelder genieten zijn voor jullie, na al die maanden bier in Azië. En badderende zeehondjonkies in een pierenbadje lijkt me helemaal geweldig! Ik weet overigens zeker dat die dolfijnen gewoon voor de lol springen.

Goede reis naar het volgende deel van Nieuw zeeland!

En jullie weten het hè: in het zuiden van Australië kampen ze met een hittegolf en bosbranden en in het noorden met regenval en overstromingen. Het is wel jullie kans om een echt krokodillenalarm mee te maken. De rivieren stromen over en daardoor zwemmen de krokodillen de bewoonde wereld in, brrr. Gelukkig duurt het nog even voor jullie naar Australie gaan!

Liefs, Amiek

Anoniem zei

Geliefden.

Nog hart.dank voor de telef.vanmorgen. Fijn om jullie stemmen weer even te horen.
En nu de blogger. Natuurlijk weer prachtige foto,s die we altijd uitvergroten en van boven naar beneden en andersom en van l. naar r. bewegen dus aan alle kanten bekeken worden. Ja en een lekker wijntje wil er altijd wel in he.
En dan mosselen voor jullie een delicatesse. Ik geloof dat ik er niet zo van houd. Pa wel dat weet ik wel zeker.Verder geen nieuws. We hebben elkaar net gesproken. Wensen jullie een goede reis en behouden aankomst. Liefs en knufs van Pa en Ma. Doeg, Doeg.

Anoniem zei

Zo weer eens even een berichtje van die twee uit Amsterdam.
Wat een geweldige avonturen weer en mooie foto's.
Dat zijn zeker reuzen mosselen zo te zien.
We wensen jullie nog een mooie en geweldige verdere reis.
Hier alles OKE een dikke kus jullie(oude):Ha Ha:BUURTJES

Anoniem zei

Liefjes,

Leuk, dat we jullie gisteren aan de lijn hadden. Die Regine zag er op de foto (via e-mail) zo prachtig uit.Helemaal niet zo schaapachtig, terwijl ze het wel was.
Weer genoten van jullie sublieme foto's. Heerlijk zo'n boottocht, maar die schaaldieren hoeven van ons niet zo. Jammer, dat je maar een flesje wijn mocht meenemen.
Naar we begrijpen, gaan jullie in het noordoosten van Australie een krokodillenfarm bezoeken.Vanwege de overstromingen daar.
Veel plezier op het Noordereiland en tot gauw.
Knuffel van Ma en Pa Ven.

Anoniem zei

Hoi R&F,
Ja hoor, Lagenorhynchus Obscurus. Wie verzint zoiets? Darwin? Ik heb last van Lagenorhynchus Obscurus, en dan zegt Cor, ga maar snel naar de huisarts.
Prachtige foto's weer en van dolfijnen word je inderdaad vrolijk. Veel plezier in Auckland! Jacqueline Kruyt

Anoniem zei

Deze fotos spreken mij zeer aan.Wijn,mosselen,zonnetje,diertjes met onuitspreekbare namen. Soms voor mensen ook wel eens handig!
het verveelt jullie nog lang niet zo te zien en te lezen.gisteren was het hier een voorjaarsdag,wat meteen resulteerde in maniakaal fietsen. vandaag weer pisweer. Excuus le mot! veel leut maar weer op het noordereiland.See you laters alligators.willem en rietje.

Anoniem zei

Ha lieverds,
Ik zie het alweer, helemaal niets aan daar in Nieuw-Zeeland ;-) Zeehondenpuppies, wat ontzettend lief! aai, aai! Volgens mij zijn die longneckschapen gewoon lama's genaamd Chico! Jullie zitten nu alweer op het Noordereiland, ben benieuwd hoe het daar is! Hier in Nederland echt Nieuw-Zeelands weer; in Alkmaar scheen vanmorgen de zon (weekendje naar vrienden daar) in Amsterdam sneeuwde het (vanmiddag dimsummen) en nu in Rotterdam pisweer zoals tante Rietje zo mooi op zijn Frans zegt ;-). Dikke knuffels, Geraldine

zusje zei

Hi, how are you going?

Wanneer jullie dit lezen zitten jullie weer op het Noordereiland. Wat een tempo. Daarin bewonder ik jullie echt.
Maar goed wijntjes en mosseltjes is het best op uit te houden allemaal.
Hebben jullie op het noordereiland weer een nieuw minicampertje? Of een auto en hostells? Maori dorp bekijken met zo'n dagtripje? Lekker modderen in de modder? Houden jullie van lamsvlees? Nog kiwi's gesproken?
Het wandelen lukt weer Frits?

Well mates have a good day ;-)

Marlies

Anoniem zei

Geen sixpack!?!? Wat is dat nou?!?! Zo klein is die bus toch ook weer niet! (Gewoon het chemisch toilet dumpen.) Wel je prioriteiten goed op een rijtje houden hoor. Niet de vakantie naar je hoofd laten stijgen! Groeten,
Arjan.

Anoniem zei

Ja inderdaad, Arjan heeft wel gelijk! Had ik nog niet eens over nagedacht! Plee op het dak, wijn in de bus! Keep your priorities straight mate!
XX Geraldine