Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

donderdag 29 januari 2009

Elfenbos, fjorden en gletsjers















Elfjes bestaan! We hebben het elfenbos gezien met tere mossen, fijne varens, begroeide boomstammen, lianen. Prachtig om te zien. Dit kan alleen maar groeien als er heel veel regen valt en dat gebeurt ook.

Gloeiwormen bestaan ook. We hebben ze gezien in een grot aan het Te Anau Lake. Met een bootje gingen we de diep duistere grot in die langzamerhand een heel klein beetje minder donker werd door duizenden kleine witblauwe lampjes. Aan de zij- en bovenwanden van de grot hechten zich kleine gloeiwormjes. We moesten doodstil zijn en mochten geen foto's maken. Als gloeiwormen schrikken doen ze hun lampjes uit.

En ook sandflies bestaan! We hebben ze gezien bij Milford Sound aan de westzijde van het Zuidereiland. Wolken sandflies rond ons hoofd, op Frits' voeten, in ons busje. We konden niet buiten koken en eten en zijn met pan en al op de vlucht geslagen naar de gemeenschappelijke keuken en dining room van de camping. Deze kleine nare beestjes, iets groter dan fruitvliegjes, bijten zeer gemeen en laten vreselijk jeukende bulten na, je ligt letterlijk wakker van de jeuk, onvergelijkbaar met een muggenbeet. Dus vanaf nu sokken over de broekspijpen en bovenste knoopje dicht.

Wat is dit een mooi land. Voor de Google Earth google-aars: we zijn vanaf Oamaru langs de oostkust naar de Catlins in het zuiden gereden. Via Invercargill zijn we naar Lake Te Anau gegaan, toen naar de fjorden van Milford Sound. Van Milford Sound richting Queenstown en Lake Hawea. Van Lake Hawea noordwaarts naar de Fox gletsjer en Franz Josef gletsjer. Inmiddels zijn we aangeland in Greymouth aan de westkust.

De Catlins in het zuiden zijn prachtig. Veel boerenland en ontzettend veel schapen. In kleine dorpen staan erg veel huizen te koop en een behoorlijk aantal is gewoon verlaten, blijkbaar onverkoopbaar. We denken dat veel mensen voor hun living naar de stad trekken. De zee ontmoet aan de zuidzijde vaak stijle rotsen, het lijkt hier het einde van de wereld.

Bij onze tocht naar Milford Sound hadden we ongelooflijk geluk met het weer. In dit gebied regent het zeven tot negen meter per jaar, maar wij hadden stralende zon. Een dag later, tijdens een boottocht op de fjorden van Milford Sound hebben we het ware gezicht van dit gebied gezien: stromende regen, donkere, jagende wolken, dit tegen een decor van immens hoge rotswanden ooit gevormd door grote gletsjers. Dit was onvoorstelbaar indrukwekkend.

We rijden meestal elke dag door, het land nodigt hier toe uit. Na een misstap van Frits - over een randje - heeft hij zijn rechtervoet vreselijk gezwikt. De dag daarna zijn we mede daarom een dagje langer op de camping aan het Lake Hawea gebleven. De enkel heeft inmiddels alle kleuren van de regenboog, maar gelukkig kan hij wel voorzichtig lopen en gaat het steeds wat beter.

De Fox gletsjer en Franz Josef gletsjer, enorme ijsmassa's die diepe dalen hebben uitgesleten. Het ijs is wit, azuurblauw en zwartgrijs daar waar de gletsjer langzaam afbrokkelt. De Franz Josef gletsjer groeit tegen de verwachting in, sinds de jaren 70, waarschijnlijk door meer sneeuwval.

Marlies had het in haar reactie op de blog al aangekondigd: Nieuw Zeeland heeft de sfeer van Nederland in de jaren vijftig-zestig en dat klopt helemaal. De mensen zijn gemoedelijk en vriendelijk, alles is keurig en net en er wordt 's avonds lekker op tijd gegeten. Maar het moet allemaal wel volgens hun regels, het ruikt een beetje naar spruitjes, ruimdenkendheid is niet iets wat we met de Nieuw Zeelanders associëren.

We hebben nog ruim één week op het Zuidereiland. In die tijd zullen we de noordoost kant van het eiland bekijken. 6 februari vliegen we naar het Noordereiland.

10 opmerkingen:

Jacqueline zei

Dag Allebei,
Wat een prachtige foto's weer. echt geweldig. Als ik dat zo zie wil ik er ook naar toe. Frits, beterschap met je enkel!
Liefs,
J, B en I

ps. B wil nog niet op de foto, maar buikje is wel al zichtbaar ;)

Unknown zei

Ha lieverds,
Het ziet er inderdaad weer prachtig uit waar jullie zijn. Heerlijk dat jullie zo genieten! Buikje is inderdaad wel een klein beetje zichtbaar (hoewel er nog steeds mensen zijn die beweren niks te zien) en het geslacht is inmiddels ook bekend: Isabella krijgt er een broertje bij :-)
Veel liefs en zoenen van ons 3,5!

Anoniem zei

Lieverds, wat een weergaloos mooie foto's.Genoten!!
Dus jullie hebben daar ook rotbeestjes.Sandflies. Hoe vertaal je dat in het Nederlands?
Prachtige natuur daar, heel indrukwekkend.
Jullie passen je maar een beetje aan aan de gewoontes daar.Helemaal niet zo slecht.Op tijd eten, op tijd slapen, enz.
Veel plezier!!
Ma en Pa Ven.

Anoniem zei

Elfjes, gletsjers, gloeiwormpjes (wil ik ook zien!) en sandflies (zullen we het maar gewoon als zandvliegjes vertalen?) overtrokken met een geur van spruitjes...wat een bijzondere wereld.
Goed dat jullie keurig getrouwd zijn, want anders werd er vast met een scheef oog gekeken naar dat geflikflooi in zo'n mini-camper.

Na de kaak van Regine en de arm van Frits hebben we nu dus een derde wereldreisblessure: een verstuikte enkel. Sterkte ermee!

Liefs, Amiek

Anoniem zei

Jullie kaart uit Vietnam 3 dagen geleden gekregen!!
Wat een genieten daar down south. Ik wil ook elfjes zien! Waren er geen heksen?Hier de laatste 3 dagen 60 mm regen, en dat is veeeeeeel!! Zijn we erg blij mee.
Heb een nieuwe atlas en dus leuk om jullie reis te volgen.
Zie wel dat er nog steeds wijn wordt gedronken,dus proost op jullie volgende stop!
Liefs Margriet

Anoniem zei

Wat een natuur daar,echt overweldigend,zelfs op de foto's.'k Maak me ietwat zorgen om Frits,en niet alleen om z'n enkel dat komt wel goed,maar dat hij nu al met ÉÉN glaasje wijn bijna onderuit gaat geeft te denken!!
Sandflies anex zandvliegen, zijn gewoon Mietzen,zijn naar N.Z.geèxsporteerd via de meren rond Giethoorn.
Luitjes nog een fijne reis daar geniet en kijk goed uit!!
Liefs en knufs van Pa en Ma Schol.

Anoniem zei

WOW!! Dat ziet er prachtig uit! Kiek, je kunt zo aan de slag als professioneel natuurfotograaf! Wat een fantastisch mooi land! Nog geen urukhai of Hobbits ontdekt? Ik heb nu ook Google Earth erop gezet, erg gaaf! Irritant zeg die sandflies, goed smeren. Frits, veel sterkte met de enkel!
Veel liefs, Geraldine

zusje zei

Hey Hoi,

Mooi ooh aah landje he?!
Net voorbij Pancake-rock is een goedkoop Kajak bedrijf. Schitterend kajakken de rivier af. Heel mooi en goed te doen. Of zijn jullie daar al voorbij?(Frits hoef je je enkel niet te gebruiken ;-)
Als ik ooit zou willen emigreren willen we in Nelson wonen...ook daar een goeikope outdoorstore met goeiekoop mooie spullies. (jaja how dutch can you get..)

Prachtige plaatjes! Geniet jullie daar, wij hier van de foto's.

Noordereiland in de geiserbaden een oud badpak aantrekken hoor. Die rottende ei-lucht krijg je er nooit meer uit!

Veel plezier en mooi stabiel weer toegewenst!

Marlies

Anoniem zei

Ha Reizigers,

Het lijkt me nogal een cultuurshock zoals jullie ook beschreven hebben, van Azie naar Nieuw-Zeeland.Daar hebben jullie natuurlijk steeds mee te maken. Hoe lang kost het gemiddeld om je aan te passen. Te snappen hoe de mores zijn in het nieuwe land? Of is er toch iets universeels menselijks waar je in alle landen mee kan communiceren zonder 'spraakverwarring'?

Groeten Eugénie

Anoniem zei

Hallo daar,

Ziet er erg mooi uit daar! Al eens aangedacht om schapenboer te worden? Max en ik komen wel helpen!!
Groet,

Arjan