Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

vrijdag 9 januari 2009

Killing Fields-Cambodja












Security prison 21, S21, was ooit een school. In 1975, nadat Pol Pot de mensen uit de stad, uit Phnom Penh, naar het platteland had verdreven, werd het een gevangenis en martelinrichting. Nu is het Tuol Sleng Museum er gevestigd.
Een bezoek aan dit museum grijpt je erg aan. Je ziet de cellen van de gevangenen, je leest de verhalen over de martelpraktijken van de Rode Khmer. De gevangenen krijgen een gezicht door de honderden foto's van mannen, vrouwen en kinderen, een nummer met een veiligheidsspeld vaak op de blote huid gespeld. Je staat op de plaats waar in 1975, toen de Vietnamezen een einde aan het regime hebben gemaakt, de dode lichamen van 14 gevangenen werden aangetroffen. In de cellen waar zij gevonden zijn, hangt een foto van hun verminkte lichaam. Er waren ook rijen met hele kleine cellen, ik denk niet groter dan één bij twee meter. Frits kon er maar nauwelijks in staan. Het was een hele warme dag tijdens ons bezoek, maar hier liep kippenvel over onze rug.

Een dag later zijn we naar de Killing Fields van Choeung Ek geweest. Dit is de plaats waar aanhangers van het oude regime van Lon Nol, intellectuelen, of mensen die er intellectueel uitzagen, bijvoorbeeld brildragers en al hun familie zijn omgebracht. Er liggen nu lege kuilen, de massagraven. Er staan oude bomen die het allemaal gezien hebben. Een boom werd gebruikt om een geluidspeaker in te hangen, om de angstkreten van de mensen te maskeren. Tegen een andere boom werden kinderen geslagen. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is een grote stoepa, een herdenkingsmonument, gebouwd, waarin schedels van slachtoffers een plaats hebben gekregen. Als je in de stoepa staat en je ziet de schedels, dan realiseer je je dat elke schedel een verloren mensenleven vertegenwoordigt, iemand met een man of vrouw, familie, vrienden en kinderen.

Het blijft onbegrijpelijk tot hoeveel wreedheid mensen in staat zijn. De daders zijn nooit berecht en voor veel Cambodjanen is dat een groot trauma.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Jaaaaa, daar krijg ik ook kippevel van, als ik jullie foto's zie en verhaal lees. Dan besef je weer donders goed, hoe goed we het hebben.
Vanuit een warm ZA veel groetjes.
'auntie' Margriet

zusje zei

Heftig! Heftig! Heftig!

Marlies

Anoniem zei

Wat een drama's hebben zich toen afgespeeld.We hoorden er indertijd veel over, maar als je dat allemaal met eigen ogen ziet, dan maak je het zelf a.h.w. mee.
Je begrijpt niet ,hoe in hetzelfde land ,de mensen elkaar zo kunnen vermoorden.
Hoewel,in de laatste oorlog konden de Duitsers en de Japanners er ook wat van.Een bezoekje aan Dachau maakt ook best veel indruk.
Liefs van Ma en Pa Ven.

Anoniem zei

Dit is niet meer lekker griezelen,maar pure horror. Mensen kunnen beesten zijn.

Annemieke

Anoniem zei

Bah, wat gruwelijk. Als je het met eigen ogen ziet dan zal dat enorme indruk maken. Inderdaad onbegrijpelijk dat mensen dat elkaar aan kunnen doen.

Groetjes, Geraldine

Anoniem zei

Het is hier koud,maar dubbel koud door jullie aangrijpende verhaal,en de fotos.ongelofelijk wat een ellende heeft zich daar afgespeeld.Toch goed dat we er aan herinnerd worden.nog steeds vrieskou en sneeuw hier, Het ijsvirus is nog niet van de baan.
Bedankt voor de meel,en alvast een goede reis naar een ander werelddeel.liefs van willem en rietje.p.s.de margriet van jullie gekregen vorig jaar mei bloeit nog steeds in het kasje. Leuk he?