Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

donderdag 26 februari 2009

Art Deco en de Jan van Gent













Via Annie's road op weg naar Napier en Jan van Gent. Annie's road was grotendeels onverhard en door wegwerkzaamheden erg slecht en ik heb schietgebedjes gedaan dat we niet lek zouden rijden met ons flutbusje. Maar het moet gezegd, het was een fantastisch mooie route! De wandeling naar de Jan van Genten voerde ons soms door zee over gladde en glibberige rotsen. We hadden ook niet verwacht dat de tips van Jacqueline ons saaiigheid zouden brengen :-)

Napier ligt aan de oostzijde van het Noordereiland van Nieuw Zeeland en is in 1931 verwoest door een aardbeving. De stad is in Art Deco stijl opgebouwd en dat werd afgelopen weekend extra luister bijgezet tijdens het jaarlijkse Art Deco weekend. De mensen hadden zich gekleed in jaren dertig stijl en verplaatsten zich in prachtige klassiekers. Er werd gebruncht aan het strand en er klonk Jazz muziek. In de lucht een airshow. Het was erg leuk dat we dit hier aantroffen.

De Jan van Genten hebben van het festijn niet veel meegekregen. Die hebben zich genesteld op een hoge rots op Cape Kidnappers. Over het strand zijn we er heen gelopen, acht kilometer heen, acht kilometer terug. We zijn de laatste tijd ongewoon sportief. Deze grote statige vogels zijn werkelijk prachtig. Op het moment hebben ze jonkies en wij troffen dan ook ouders aan, druk doende om de kroost te voeren. Er waren nog echte pluizebipsen, maar ook al grijze pubervogels, bijna net zo groot als de ouders. Deze waren aan het droogvliegen, druk wapperend met de al zeer grote vleugels.

Mount Doom hebben we tot ons grote geluk op de terugweg van Napier toch nog gezien! Zo werd de teleurstelling van vorige week weer een beetje goedgemaakt.

Vrijdag rijden we door naar Auckland en vliegen we naar Melbourne. Volgens de laatste berichten is het daar dan 38 graden. Best warm.

De exacte plannen voor Australie moeten we nog uitwerken, maar globaal ziet de route er als volgt uit: Melbourne, Sydney, door naar het noorden richting Cairns, doorsteken naar het westen richting Broome en dan afzakken naar Perth vanwaaruit we in mei via Sydney, San Francisco en Londen naar Amsterdam zullen vliegen.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een mooie pluizebipsen! En de jonkies zijn ook heel lief! ;-) Het lijkt wel of je daar echt letterlijk terug in de tijd gaat. Schitterend! Ik ben heel benieuwd hoe het jullie in Australië zal vergaan. Pas op, het is wel het conntinent met de meeste enge giftige creapy crawlies!
Dikke knufs, Geraldine

Anoniem zei

Heeft Frits daar nou een goed gesprek met een pluizebips of is dat een grijze puber? Gezien de brutale blik van het beest zal het wel om een exemplaar van de laatste soort gaan. Zo van: waag het eens om aan deze kant van de lijn te komen...
Regine lijkt van al dat prachtigs te zijn gaan zweven tussen de Jan van Genten (is het echt niet Jannen van Gent?), maar er zal wel een paaltje onder lieftallige achterwerk schuil gaan.
Ik vind deze serie foto's echt geweldig! Zowel de vogels als de art deco pracht.
Veel plezier in Australië! Hopelijk doet de airco het goed!

Liefs, Amiek

Anoniem zei

Volgens mij zijn het Jans van Gent. :-)
Geraldine

Anoniem zei

Wellicht zijn het "Jan van Gent's" of "Jan van Gents"?

Anoniem zei

Hoe smaken die Jan van genten eigenlijk?

Groet,

Arjan.

Ps Volgens de Lars Jonsson in Vogels van Europa ( met 2700 natuurgetrouwe afbeeldingen) moet het ' Jan van genten ' zijn.
dus.

Anoniem zei

Of gewoon in het Latijn om van al het gezeur af te zijn: Morus bassanus van de familie Sulidae.


Arjan

Anoniem zei

En wat is daar dan weer het meervoud van? Mori Bassani? Of is het al meervoud?
Ik houd het op Jannen van Gent. Klinkt het best. En de dames heten Janines van Gent.

Amiek

Anoniem zei

Ik hou het op Janussen van Gentenaren tot Maastrichtenussen.

Pa.

Anoniem zei

Een late reactie,omdat de computer een virus had, wat nu verholpen is.
Die Jan van Genten zijn nakomelingen van onze Jantjes. Gent hoorde vroeger ook bij Nederland, dus...
Tasmanie is ook genoemd naar Abel Tasman, ook een Nederlander.
Pa V.

zusje zei

Elke dag even koekeloeren of we al Aussie foto's kunnen bewonderen...maar nee, t'geduld wordt nog even op de proef gesteld.
We zijn benieuwd hoor!

Hier goed nieuws. De boys-twins van Bas en je nichtje Heleen zijn geboren. Maken het nu goed. (erg nipt en allemaal een "gewoon geboren en een spoedkeizersnee) 2200 en 2300 gr en ze heten (na een Hidde en Brechtje) Lieuwe en Romke.
Och heb jullie ook nog even gewone nieuwtjes.
Tís hier waardeloos prut weer. Koud en regen en we zijn het spuuuuuuuugzat. Dus we willen voorjaar voorjaar voorjaar..
Jullie genieten en dat hebben jullie mooi bekeken om weer in de zon naar t'kikkerlandje te komen ;-)!!

Anoniem zei

Even voor Marlies, Sorry,ik had de laatste Blogger niet gelezen dus miste ik de laatste boodschap dat er twee kleine boys geboren zijn bij Bas en Heleen. Stom van mij natuurlijk zulk mooi nieuws vertel je dus echt wel!!!Jullie dus ook van harte met de nieuwe neefjes en hopelijk is nu alles goed met de kleintjes en Heleen.Liefs groetjes voor jullie allemaal.O.Gert en T. Et.