Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

woensdag 25 juni 2008

Mad Max en ledigheid







Inmiddels is het een week verder sinds ons laatste bericht. We zijn nu in Swakopmund aan de kust van Namibie. De afgelopen week hebben we door het noorden gereisd, dat gekenmerkt wordt door prachtige landschappen. Zeer afwisselend, van lieflijk tot desolaat. We hebben kennis gemaakt met onder andere de Himba bevolking. Hierbij hebben we wel wat gemengde gevoelens. De Himba's zien er nog zeer traditioneel uit, zoals op de foto is te zien. Het gevoel bekruipt je echter hoe authentiek alles nog is, als er voortdurend langs de weg gebaren worden gemaakt om te stoppen en tegen betaling foto's te maken. Dat heb ik dus ook niet gedaan. Wel foto's gemaakt, maar dan op de Van Tellingen-manier, stiekem met een grote lens.

Daarna zijn we naar het zuiden door Damaraland gereden. Deed ons in bepaalde opzichten denken aan de landschappen die we jaren geleden doorkruist hebben in Arizona. Prachtig! Gisteren zijn we van Palmwag naar de kust gereden via de Messum krater. Totaal afgelegen, we zijn in de krater geen mensen tegengekomen. We waanden ons in de woestijn, op de maan, alleen op de wereld, op de filmset van Mad Max. Vanacht geslapen aan de kust alleen met de ondergaande zon. Regine was weer in staat om met bijna geen hulpmiddelen een geweldig vuur te maken. Ik heb er erg veel bewondering voor!

Wat ons tot nu toe erg is opgevallen en ons ook veel zorgen baart voor de toekomst van dit land, is de totale passiviteit van een groot gedeelte van de bevolking. De drive ontbreekt vaak om wat dan ook aan te pakken. Dit heeft niet alleen met armoede te maken maar vaak met het ontbreken van gevoel voor verantwoordelijkheid. Waar je ook komt, men hangt rond en zelfs als je iets wilt huren of kopen, heb je het gevoel dat je stoort. Er worden nieuwe gebouwen etc. gebouwd (vaak met subsidie uit Europa) maar er wordt zo weinig onderhoud gepleegd. Men geeft nog steeds het gevoel de toekomst niet in eigen hand te nemen. Hoe zou het hier over 10 jaar zijn?

4 opmerkingen:

zusje zei

Bedoelde je "Mad Frits"? en ledigheid ;-)
Ziet weer er prachtig uit. We volgen jullie en genieten een stukje mee door de mooie foto's.
Vooral dat stukje alleen aan de zee met ondergaande zon...

Hier drukte van afronden schooljaar Jinke. Vandaag Indianen feest. Yasmin kleurt met stiften op de bank ;-( ROZE
Hebben jullie wereldontvanger radio? Zakt the urge om wereldnieuws bij te houden? Zimbabwe..

Luitjes "koude kant" familie in het "warme Afrika" groetjes
Marlies

F + R zei

Beste Marlies, dank voor al je berichten! Het is erg leuk als je merkt dat mensen het leuk vinden om ons te volgen. Van het wereldnieuws vernemen we af en toe iets als we in een plaatsje een krant kunnen kopen en we hebben het laatste nieuws over Zimbabwe vernomen. Veel plezier met jullie mooie en creatieve dochters (leuk toch een roze bank?) Hartelijke groeten van Regine

Anoniem zei

Ha Frits en zus!
Wat een prachtige foto's! Het is inderdaad net een maanlandschap en je verwacht elk moment dat Mel Gibson voorbij komt scheuren! (niet het hondje van Arjan met een helm op in een zijspan, ook leuk trouwens!)En Kiek de grote vuurmaker! Goed hoor! Echt met draaiende stokjes, droog tondel en juist blaaswerk? Lieverds, kijk goed uit voor die groene gifkikkers en jagende leeuwinnen! Dikke kus, Geraldine

Anoniem zei

Net terug van 3 weken vakantie gelijk op "blogger" gaan kijken naar jullie belevenissen. Wat een beesten zeg, geweldig,maar gaat Frits niet aan het meppen als hij die "beesjes" ziet? Hebben jullie veel last van insecten of ander onguur gespuis?
Hier is alles ok
Groetjes Pa en Ma Schol.