Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

zondag 8 juni 2008

Negen dagen in de bush











De afgelopen 9 dagen hebben we in Moremi en Chobe in Botswana doorgebracht. Dit zijn grote natuurreservaten met ongelooflijk veel wild. Er zijn geen voorzieningen, alleen uiterst eenvoudige campsites. Het is een mooie ervaring weer eens heel dicht bij de natuur te staan. We weten nu precies hoe laat de zon opkomt en ondergaat, we herkennen het geluid van de nijlpaarden en we weten nu meestal wel wat er 's nachts rond de tent ritselt (nijlpaard bijvoorbeeld). We hebben veel indrukken opgedaan die wij niet licht zullen vergeten. In Moremi hebben we een roedel wilde honden op een kudde impala's zien jagen. De honden opereren in militaire slagorde, prachtig om te zien. Voorts in Moremi (Xakanaxa) een luipaard op 6 meter afstand van de tent gezien. We werden hierop geattendeerd door de vogels die alarm sloegen, waarop wij de rits van de tent open deden en de luipaard ontdekten. Wij wilden uiteraard graag een leeuw zien en hebben na knap speurwerk zelf een prachtige mannetjes leeuw in het lange gras ontdekt in de schaduw van een struikje. Verder ontelbare olifanten en impala's gezien, vooral langs de Chobe rivier, vlakbij Kasane helemaal in het noorden van Botswana, evenals grote kuddes buffels. In dit deel van Chobe staat bijna letterlijk achter elke struik een dier. Op onze laatste plaats op de campsite Ihaha in Chobe, stond een enorme boom die veel schaduw bood. Heerlijk, dachten wij! Bij zonsondergang bleek echter dat deze boom het nachtverblijf was van een groep van 30-40 bavianen! Een heel gedoe voor alle apen in de boom zitten en nog veel meer gedoe voor alle apen 's morgens weer vertrokken waren. Veel geoeh en geaah en gekrijs van baby bavianen. 's Nachts overigens geen enkel probleem, ze sliepen gewoon en snurkten niet. Nu zijn we 2 dagen in een hotel in Kasane en ervaren een warme douche, zeep bij de wastafel en even geen zand in oren, neus, haren en iedere porie van je lijf als een enorme luxe. Ook wel lekker om even in een echt bed te slapen, zonder steeds alert te hoeven zijn wat er om je heen gebeurt.Vanmiddag gaan we een boottocht maken van 3 uur op de Chobe rivier. Dat lijkt me wel relaxed op het water. De wegen in Moremi en Chobe zijn allemaal onverhard, vaak zeer zanderig en vol met kuilen. Het was wel heel spannend daar met zijn tweeen te rijden en tot nu toe is het gelukkig allemaal goed gegaan. Morgenochtend gaan wij naar de Victoria Falls, aan de Zimbabwe zijde. Deze kant schijnt het meest indrukwekkend te zijin. Aan de grens en voor toegang tot de Falls wordt er veel geld uit onze Westerse zakken geklopt, maar we willen dit niet missen. Overmorgen verlaten we Botswana en rijden we Namibie weer in. Tot zover voor dit moment. Het ga jullie allemaal goed. Dank voor de leuke reacties, ook erg leuk dat de dames van LoLo met ons meeleven!






8 opmerkingen:

Anoniem zei

Allemachtig,wat een avonturen!"No food in your tent or you'll be eaten??!!". Wel goed oppassen he? Dikke kus, Geraldine

Anoniem zei

Prachtige olifantenfoto. Je kan er zo een poster van maken! Fantastisch avontuur.

Groetjes Arjan & Martine

Anoniem zei

Weer terug uit Wales lees ik jullie avonturen. Spannend en prachtige foto's!!! We zagen in Wales op een oud kerkhof een bordje met de volgende tekst:
'Due to a death caused bij a gravestone falling on a person we have been asked by the government to ensure the gravestones are safe. Be careful'. Vonden wij al spannend, kan je nagaan...

Liefs, A

Anoniem zei

Lieve R en Fr.
Jullie avonturen opgeslorpt.Ben dus nu even niet jaloers geweest,want ook ik wil not be eaten....YAG,,,,Ik zou geen oog hebben dicht gedaan. En ik denk ieder uur een nieuw verschoninkje nodig hebben gehad. Wat een sch... He?Wij gaan morgen op avontuur in Slagharen, Jawel o.a. in het REUZENRAD.. dat,s pas avontuur hoor. en in andere enge Kermis dingen.En dan na een week helemaal naar Egmond aan de Hoef. Dat is dus aan zee in de Kennemerduinen.En maar hopen dat het dan weer mooi weer is.Kunnen we einden fietsen en zien we hazen en konijnen dat.s pas wild...En 27 Juni zijn we weer thuis als het goed is want dan gaan we naar de Receptie van Marco en Heleen. Oudste zoon van Hans en Annie die gaat dus trouwen.Nou lieverds mag niet verder schrijven van Pa wordt te lang. Knufs van Pa en Ma Be carefull......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zusje zei

Leuke teksten op de campingsite! Prachtige foto's!
Al een tandje lager geschakeld? Leeftempo al wat aan het klimaat kunnen aanpassen? Hoe is het om de hele dag op elkaars lip te zitten?
Lukt het met inkopen doen? De weg zoeken?
We genieten van jullie verhalen en zullen uiteraard blijven volgen.
Hier lekker weer momenteel. Net het weekend in Leiden geweest. Alles hetzelfde ;-)
Geniet ze luitjes!
Hartelijk groet,
Ernst Marlies en meisjes

Anoniem zei

Hallo Frits en Regien, heerlijk om te lezen dat jullie het zo fantastisch hebben, geniet ook onze portie!!!!! Voorzichtig met al die apen, aan 1 heb je genoeg, liefs van de buurtjes. S.en B Bruinsma

Anoniem zei

Ok, dit is dus overtuigend mooi !! prachtige foto's die laten zien dat jullie het goed hebben. Geniet ervan !! Doe het elke dag want zelfs het mooie Afrika kan wennen. Prachtig is het om die wereld te ontdekken. Je bent daar echt op bezoek in het rijk van de dieren. Heel, heel veel plezier verder
Jeroen van de Merbel

Anoniem zei

Dear Regine,
I found this blog following your comment on the blog wilddogsandenglishmen. I’m sorry I don’t understand Dutch, but you photos are really amazing. I can’t wait to go travel through Africa myself.
In wilddogsandenglishmen, a report in pdf is mentioned by several people, but I can’t find it to download. I’ve asked for it there, but my comment hasn’t even been posted yet. Since you commented there that it was useful to you, I was wondering if you still have the file and can send it to me: sandalia@portugalmail.pt
I’d be very thankful. I’ve never been to Africa and I can use all the help and advice I can get. I’ll be self-driving with my sister and a friend (3 girls) from Johannesburg, through Botswana up to Vic Falls, and back. We’re 3 drivers, and we’re getting ourselves fit to be up to the challenge.
So if you can help me with the pdf file, I’ll appreciate it. Thanks, Bárbara.