Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

dinsdag 22 juli 2008

Robben Island


Gevangenen rechts, pinguins links


De cel van Nelson Mandela


Jonge pinguin


Walvis in baai Hermanus


Eerste ronde bij de tandarts

Afgelopen maandag hebben we Robben Island bezocht en ik vond het meer dan de moeite waard. We hadden geluk. Om 10.50u waren we bij de ticket counter en om 11.00u vertrok de boot. Anders hadden we tot 15.00u moeten wachten. De boottocht op zich was al een belevenis door de hoge golven. Veel passagiers werden groen en geel, maar ik vind het prachtig dat gewieg in de golven. Onderweg zelfs een walvis gezien die er genoegen in schiep ons zijn staartvin te tonen. Op de boot heeft mijn Afrika-muts weer goede dienst gedaan.

Robben Island heeft een lange historie. Het is meer dan het eiland waar Mandela 18 jaar van de 27 jaar dat hij heeft vastgezeten, heeft doorgebracht. In vroeger tijden was het een lepra kolonie en in WO II heeft het een strategische rol gespeeld. Maar toch is de focus op de gevangenis. De rondleidingen worden gegeven door ex-gevangenen en dat kleurt hun verhaal. Je kon merken dat de man die onze guide was nog altijd in de verschillende gevangenissecties denkt, A, B, C etc. Elke sectie staat voor een bepaald regime. Een ander punt dat mij aan hem opviel, was het diepe spoor dat de censuur had achtergelaten. Zeer gegriefd vertelde hij over de stukken die uit de brieven van zijn familie werden geknipt, wat hij als psychologische mishandeling had ervaren. Wat de gevangenisgebouwen betreft, deze zagen er wel erg nieuw uit. Soms moet je dingen niet te goed onderhouden.

We zijn inmiddels druk bezig met de voorbereidingen voor onze reis naar Singapore, Sumatra en Java. Voor ons vertek in mei was onze focus vooral gericht op de Afrika etappe. We hebben inmiddels boekjes en internetadressen vergaard en beginnen een beeld te krijgen. Conclusie: heel anders dan Afrika: vochtig warm, groen, hectisch, veel mensen, chaos. Het wordt echt "rugzakken" daar, niks geen eigen auto, dus we moeten nog zeer kritisch door onze bagage en kijken wat we in Afrika kunnen achterlaten.

Mijn eerste etappe bij de tandarts zit er ook op. Morgen (woensdag) moet ik terugkomen. Drie kiezen zijn beschadigd. Gelukkig kan het wel weer gerepareerd worden. Nog even de kiezen op elkaar morgen dus.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij zitten hier met een volle mond met tanden en kiezen de prachtige foto's te bekijken. Wel eventjes wat tegenslag, maar een Afrikaanse tandarts lijkt ons ook wel een belevenis op zich.
Wie een kuil graaft voor een ander vangt ook nog wel eens een lekker blank vrouwtje.
Keep blogging!
Groetjes,
Lina, Annette, Sylvia

Anoniem zei

Op 24 december denken jullie de pinguin misschien net niet tegen te komen. Nou, het is dus gewoon een kwestie van de bordjes volgen!

Groetjes,

Martine