Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

vrijdag 27 maart 2009

Dieren in Australië











Ik had gehoopt het te zien en ik heb het gezien: boksende kangoeroes. De kop wordt ver naar achteren geworpen, het lijf opgericht en dan maar meppen met die voorpoten. Het was geweldig om te zien! Er zijn heel veel verschillende soorten kangoeroes en walibies. We zagen hele kleine donkere walibies, prachtige diertjes.
Dieren fotograferen is niet zo eenvoudig, ze zitten niet stil en soms is het gewoon te donker. Het vogelbekdier (Platypus) was niet fatsoenlijk op de plaat te krijgen, maar het is zo'n eigenaardig beest, ik heb toch maar een foto op de blog gezet. Deze eierleggende zoogdieren verschijnen alleen bij het krieken van de dag en in het schemerduister. Grote kringen op het water kondigen aan waar ze opduiken. Heel even verschijnt het diertje dan, om weer snel te verdwijnen. Het zijn kleine diertjes, de soort die wij hebben gezien was niet groter dan 50 centimeter. Wij hebben ze gezien in de Broken River, bij Eungella National Park, naar zeggen de beste plaats om ze te spotten, want dat is nog niet zo heel eenvoudig. Ik was dan ook erg enthousiast toen we de eerste ontdekten.

Als het even kan gaan we op bushcampings staan, omdat die vaak veel mooier gelegen zijn dan de reguliere campings, waar je zelfs in een enorm groot land als dit, vaak nog hutjemutje bovenop elkaar staat. Bovendien hoef je vaak geen of slechts een zeer geringe camping fee te betalen. Ze zijn te vinden in ons grote boek, de Camps 5.

Op de camping bij Eungella hoorden wij 's avonds een apart geluid in de bomen. Op één of andere manier zijn we zeker na onze ervaringen in Afrika er wat op getraind geraakt dit soort geluiden waar te nemen en meestal zit er dan inderdaad ergens een beest verscholen. Deze keer een Possum, een nachtdier met een prachtige vacht. Ik weet niet de Nederlandse naam voor het dier. In Nieuw Zeeland haten ze de Australische possum, want het beest is daar terecht gekomen en richt grote schade aan, ook onder de Kiwi's, maar hier hoort hij thuis.

Op een andere bushcamping, in de buurt van Townsville, sliepen 's nachts bush turkeys, boskalkoenen dus, in de bomen iets verder dan onze camper. Dat is weer net anders dan de apenslaapboom naast onze tent in Botswana. Het waaide behoorlijk, maar ze kwamen niet naar beneden duikelen. Raar, bij kalkoen denk ik niet aan een beest hoog in de boom.

Een wat trager schepsel troffen wij ook op verschillende plaatsen aan, waaronder in de Tyto Wetlands bij Tully aan de kust in Queensland. De waterschildpadden die we elders hadden gezien, zoals in Eungella hadden nog een soort dinosaurus nek, de Tyto schildpad heb ik maar tot longneck schildpad gedoopt, we zullen er de boeken nog een keer op naslaan.

Waar het hart vol van is.... Wij genieten enorm van de natuur hier, dat zal duidelijk zijn, vooral omdat je in Australië allerlei inheemse soorten aantreft die nergens anders leven. Crocs hebben we nog niet in het wild gezien, wel de rivieren waar ze in leven en de gele waarschuwingsborden in het Engels en het Duits. Boeiende vraag, waarom mede in het Duits en niet in het Spaans, Frans of whatever?

Zaterdag gaan we de onderwaterwereld verkennen op het Great Barrier Reef. Onze vertrekbasis is Cairns. We verheugen ons hier erg op en hopen op mooi weer.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Duiken op het Great Barrier Reef!! Wauw ik ben jalours. Koop zón weggooionderwatercamera, kan je zelf ook wat plaatjes schieten onder water. Kijk uit voor die visjes met dat grote rugvinnetje....

Groeten,
Arjan

Anoniem zei

Lieve Kids,
Wat een prachtige foto,s weer. Hoe krijg je het voor elkaar. Ja toch weer een erfenisje van je moeder he? Fotografeer talent!!!!!
Alle foto,s vergroten we uit op de computer zodat we alles goed kunnen bekijken.Nog een paar weken en dan is het voorlopig uit met het fotografen Mi,MI, MI.....
We hopen dat jullie nog veel mogen genieten. En nu het grote B, Rif. Dat zal ook nog fantastisch worden denk ik. Heel veel plezier en kijk goed uit voor die grote Vissen met scherpe tandjes....Liefs Pa en Ma sch.en KNUFS>>>>>

Anoniem zei

Hey you 2! De vertaling van possum is buidelrat volgens het woordenboek opossum of buidelrat. En de reden waarom er ook Duitse woorden op borden staan (naast Engels) ist ganz einfach: in Australië wordt nog door minstens ten minste 200.000 mensen Duits gesproken, terwijl er twee miljoen Duitse afstammelingen leven (voornamelijk rond Adelaide). Daarom komen er ook Nazi's voor in films als Indiana Jones en Australia. Payt

Anoniem zei

Jullie zitten dus nog aan de oostkust bij het Grote Barriere Rif. Dat gaan we op de kaart opzoeken. Maar wat een belevenis om dat rif te zien. We zijn vreselijk benieuwd naar de foto's.

Boksende kangoeroes, dat zijn vast weer mannetjes, die moeten altijd vechten. Wel een heel mooi plaatje anders.Wat leuk om die zeldzame dieren te zien en ook nog op de foto te krijgen. Prachtig !!
Als jullie heel Australie nog rond willen rijden, kom je wel tijd te kort. Maar het Oosten en Noorden zijn waarschijnlijk wel interessanter dan het Westen.
Een lieve pakkerd van Pa en Ma Ven.

Jacqueline zei

dag allebei,
zitten we een weekje in de zon met de kleine, missen we gewoon twee blog-berichten! Weer mooie foto's en verhalen. Great Barrier Reef, ben heel benieuwd hoe jullie dat gaan vinden.
Wij hebben de kleine kennis laten maken met Spanje, zon zee en strand. Helaas waren we allemaal ziek maar dat mocht de pret niet drukken. Ik zal per mail nog wel een fotootje sturen van ukje in het zwembad en in de zon .... echt om op te eten.
Geniet er nog van daar,
liefs, J, B en I

zusje zei

Hey mates,

Heel raar idee dat wij bij datzelfde riviertje ook de platypus hebben gefotografeerd (of althans daar een slechte poging toe hebben gedaan)
Cairns en het GBR. zucht.. kreun steun, piep...envy..
Hier al in de buurt van de lekkere waines?? Op zaterdagen kun je al de wijnboerderijen langs.. "proeven". Wel ff afspreken wie er rijdt haha!

Have fun!
Hier wordt het weer ook aardig..het lijkt wel lente..

De smurf hersteld en een megaspurt in praten ivm goede horen door de buisjes.

Anoniem zei

Een vogelbekdier! Maar wat is nu de voorkant van dit beest?
Het lijkt wel of die boksende kangoeroe's in een innige omhelzing verstrikt zijn geraakt! Soort van schuifelen voor brugpiepers; armen gestrekt en dansen maar! ;-) Succes met alle kilometers die jullie nog moeten maken! Liefs, Geraldine

Anoniem zei

Mijn hart raakt ook vol van jullie foto's. Ik kan me jullie enthousiasme helemaal voorstellen.
Geniet er van!

Amiek