Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

woensdag 1 april 2009

Great Barrier Reef














Vanuit de ruimte is het zichtbaar, het Great Barrier Reef. Net als de Grand Canyon en de Chinese Muur. Het zegt iets over de grootsheid van dit natuurwonder.

Wij hebben een heel klein deel van dit enorme rif bekeken. Onder water drijf je boven prachtige, kleurrijke koralen. Vissen komen nieuwsgierig kijken. Tot 18 meter diep mogen wij duiken. We keken naar boven en zagen enorme scholen met kleine visjes langs een indrukwekkende, loodrechte koraalwand zwemmen. De visjes glinsterden in de zon. Het waren er honderden, misschien wel duizenden, maar ze opereren alsof ze 1 lichaam zijn, zeer fascinerend om te zien. Clownsvisjes zaten verscholen in wapperende koralen en verdedigden hun fort. Praten onder water kan niet. Het handteken voor clownsvis is een lange neus.

Grote vissen hebben we ook gezien. Grote vissen met scherpe tandjes. Wat een opwinding toen we de rifhaaien zagen zwemmen, vlak boven de bodem van de zee. Ik denk dat ze ongeveer twee meter lang waren. En dan de zeeschildpadden. We hebben er een aantal van heel dichtbij gezien bij onze duik vanuit Cairns. Blijf dan maar eens rustig adem halen!

De eerste serie van drie duiken hebben we vanuit Cairns gemaakt, we zijn toen bij de Flynn Reefs en Milln Reefs geweest. Voor de tweede serie van drie duiken zijn we uit Port Douglas vertrokken, naar het Agincourt Ribbon Reef. De boottocht vanuit Cairns was voor de meerderheid van de mensen geen lolletje. Er waren enorme golven en de boot kwam af en toe los van de golven om even later weer met een klap te landen. Een paar dagen later vanuit Port Douglas was het een heel ander verhaal, het was als een tochtje over de Rijn.

De foto's zijn van onze drie duiken op het Agincourt Ribbon Reef. Het is onze eerste serie onderwaterfoto's en ik vind dat Frits dat goed heeft gedaan! Best lastig om onderwater foto's te maken, zelf dobber je heen en weer en de vissen zwemmen langs, houdt dan die camera maar eens stil. Gelukkig beweegt het koraal niet.

Het waren twee dagen die ik me ook nog herinner als ik 100 zou mogen worden.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je 100 wordt met zulke herinneringen dan ben je een rijk mens...

Liefs, Amiek

Anoniem zei

Een mens, die dit allemaal mag meemaken, moet zich wel heel gelukkig voelen.
Zo'n natuur met zo'n weergaloze schoonheid is uniek.
Als haaien aanvallen, moet je heel hard schreeuwen, dan vluchten ze weg, heb ik wel eens gehoord.
Ga ze toch maar liever uit de weg en wees voorzichtig.
Knuffels van Ma en Pa Ven.

Anoniem zei

Wat een mooie foto's heeft Frits gemaakt! Ik ben zo gelukkig voor jullie!

Anoniem zei

WOWWW!!! Wat ontzettend mooi! En wat een prachtige foto's! Ook Frits heeft dus fotografeertalent. Onwijs stoer dat jullie ook haaien hebben gespot. Hier kan je inderdaad je hele leven nog van na genieten! Liefs, Geraldine

Anoniem zei

Jacques wie! Frits en Regine Cousteau dus! Erg mooi! Volgende keer ga ik mee!

Groetjes,

Arjan

Anoniem zei

Potjandriedubbeltjes nog an toe,dit is toch niet normaal meer!!!! Wat een schoonheid daar onder water, en wat een mooie "mensenhaai"was daarbij.
Ja , het is daar inderdaad 'onwies" mooi!!
Een goede reis verder met dikke knufs van Pa en Ma S.