Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

maandag 27 april 2009

Zwemmen met Whale Sharks (met filmpjes)






Het was bijna een militaire operatie. Een vliegtuig in de lucht op zoek naar de whale sharks had radiocontact met onze boot. Wij zaten met een wetsuit, vinnen, duikbril en snorkel in de aanslag op ons achterste op het achtersteven van de boot te wachten op het 'Go go go go!!!' Op dit teken moesten we razendsnel het water in en achter de 'Spotter' aanzwemmen die de expeditie leidde en wees waar we de whale shark konden vinden.

En toen zagen we hem vlak onder het wateroppervlakte, een gigantische whale shark, een walvishaai. Kleine visjes zwommen rond zijn brede bek, de oogjes zijn klein en hij heeft een prachtig noppenpatroon op zijn rug. Zonder moeite met langzaam bewegende staart gleed de whale shark door het water vlak langs ons heen, om even later weer te verdwijnen.

De eerste ontmoeting had bijna iets onwezenlijks. We sprongen in het water, drukten onze gezichten in het water en zagen direct deze gigantische vis. Ik denk dat de eerste vis die we zagen ongeveer 6 tot 7 meter was. De keren daarna zagen we eerst niets, maar we wisten dat de whale shark eraan kwam. En dan zag je hem echt opdoemen uit het diepe blauw van de oceaan, zo mooi. Een keer of acht zijn we het water in geweest. Frits heeft zes keer en ik vier keer een whale shark gezien. Twee keer dook hij juist onder naar grote diepte toen we het water in sprongen.

Whale sharks kunnen 20 meter lang worden, maar volgens onze 'Spotter' zag hij meestal vissen tussen de 5 en 8 meter, ook zeer indrukwekkend als je daarnaast zwemt. Er gelden -terecht- allerlei regels voor het zwemmen met deze vissen. Je moet drie meter afstand houden, wat lastig is als hij recht op je afzwemt, zoals Frits overkwam. Verder mogen er niet meer dan 10 mensen tegelijk in de buurt van de whale shark zwemmen. Bovendien heeft de whale shark daar zelf ook nog wat over te zeggen. Het is een haai, een vis, geen zoogdier zoals een walvis, dus hij hoeft voor zuurstof niet naar de oppervlakte te komen. Waarom hij zo dicht onder het wateroppervlakte zwemt, weet men niet. Als hij het niet naar zijn zin heeft, duikt hij gewoon onder.

Er waren behoorlijke golven op de dag dat wij met de whale sharks hebben gezwommen. De dag ervoor was de tour zelfs afgelast wegens te harde wind. In hoge golven is het niet zo eenvoudig om hard te zwemmen en de vis bij te houden. Wat nog moeilijker is, is om al zwemmend, spetterend en wiegend in de golven foto's en filmpjes te maken, terwijl je daarbij ook nog je medesnorkelaars moet zien te ontwijken of aan de kant moet duwen. Frits heeft daar een hele klus aan gehad. Gelukkig is de whale shark op een aantal foto's en op de filmpjes hieronder goed te zien.

Dit was een onvergetelijke ervaring! Deborah heeft ons de tip gegeven en zij had absoluut gelijk.


10 opmerkingen:

Jacqueline zei

Prachtig! weer een mooie ervaring rijker!

liefs,
Jacqueline

Anoniem zei

Jaaah, ons wachten is beloond! Bedankt voor het delen van deze geweldige beelden.

Liefs, Amiek

zusje zei

Enorm wat een joekel zeg!
Dat zijn niet veel mensen die dat kunnen "afvinken" Been there, done that ;-)
Hoeveel weekjes nog? Of tellen jullie al in dagen...
Niet naar huis toe gaan, niet naar huis.. tadiedapdadada.

Net kinderfeessie Jinke achter de rug. (6 jr)Was toppie! Druk 9 !!kiddo's in de speeltuin pfieuw. Been there done that ;-) Nu bijkomen op de bank. Mag he!

Marlies

Anoniem zei

Nou Frits,dat heb je geweldig gedaan, want dat lijkt me heel moeilijk zulke opnamen te maken onder water.Het moet een heel vreemd gevoel zijn denk ik ,als je naast zo'n machtig groot dier zwemt. Geniet nog maar lekker deze laatste weken.
Bedankt voor de mail.(wij wisten "het".)
Groetjes en Knufs van Pa en Ma S.

Anoniem zei

Tsjonge! Wat prachtig zeg! Als je zo'n gevaarte op je afziet komen, dat is echt once in a lifetime! Vandaag is het Koninginnedag maar heel Nederland staat op zijn kop omdat er een of andere malloot met een auto op het publiek is ingereden met als doel om de bus te raken van de Koningin. Vreselijk.
Geniet nog even van jullie heerlijke tijd voordat jullie weer terugkomen in dit fijne landje!
Liefs, Geraldine

Anoniem zei

Ohhhhhhhhhhh my goodness, hoe kunnen jullie weer gewend raken aan het kleine,'oranje, blanje bleu' Nederland........
Blijf zitten waar je zit...That's wishful thinking.
Wat julie doen is LEVEN, en wel wat anders als huisje, boompje, beestje.
Enjoy, enjoy, enjoy.
Gaan stadig oor die klippies!!!!!
Liefs 'tannie' Margriet

Anoniem zei

Eindelijk toch jullie inspanningen beloond. Wat gaat er dan door je heen als je zo'n joekel langs ziet zwemmen.Annemieke en ik hebben een hele middag bij IJsland op zee gevaren om een walvis te zien, maar niks hoor.Heel jammer, maar wij hadden ook geen vliegtuig,dat ons de weg wees.
Nog maar veel genieten deze twee weken.
Liefs van Ma en Pa Ven.

Anoniem zei

I told you! A life changing experience. Een van de meest wonderbaarlijkste en "sereenste" momenten in je leven. Super dat jullie het ook gedaan hebben.

Deborah

syts bruinsma zei

4Mei 2009 Lieve buurtjes, wat een helden om tussen deze kanjers te zwemmen en dan nog filmen ook! Geweldig hoor!! Regien, jij moet hier gewoon een boek van maken, onze wereldreis, je beschrijft het zo echt, te gek. Nu jullie laatste stukje en dan heerlijk terugmeimeren wat jullie allemaal meegemaakt hebben We wensen jullie een veilige terugkomst, hier alles nog als vorig jaar! Liefs :de buurtjes:trumicry

Anoniem zei

Ja, weer jaloers! :)


Groetjes,

Arjan.