Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

dinsdag 14 april 2009

Van Darwin naar Broome













Dough, de eigenaar van de camping, wist zeker dat wij ze zouden zien. Frits: 'We like to see the crocs'. Dough: 'They like to see you too!' Overal in het Kakadu National Park stonden waarschuwingsborden. Niet zwemmen, niet te dicht bij de waterkant, uitkijken als je in een boot stapt. Maar we hebben ze niet gezien, de beruchte, vraatzuchtige Estuarines, de zoutwaterkrokodillen. Australiers hebben het kortweg over de 'Salties'.

Kakadu was mooi, heet, zeer vochtig en mugrijk. 's Morgens zat een legioen muggen buiten tegen de hor aan Frits' zijde. Ook wisten ze in de camper te komen.... Het is het einde van het natte seizoen, maar vooral wetlands en de billabongs, poelen die ook in het droge seizoen vol met water blijven, waren niet toegankelijk, omdat het gebied eerst volledig uitgekamd wordt op Salties. Geen wonder dat we ze niet hebben gezien. We hebben wel mooie Aboriginal Art bewonderd. Bijvoorbeeld een rotstekening van Nabulwinjbulwinj, een gevaarlijke geest die vrouwen met jam insmeert en dan opeet.

Buiten het Kakadu National Park hebben we gelukkig wel wetlands gezien, met een hele kolonie lepelaars, reigers en aalscholvers. En andere vogels, zoals de Tawny Frogmouth en de witte Little Corella. De Frogmouth keek mij echt aan en draaide zijn kop mee als je een paar meter naar links of rechts liep, en ja, dat vind ik errug leuk.

Overal in Australie zie je termietenheuvels. Soms wel drie meter hoog, soms heel klein, dat zijn de mieren die net het huis uit zijn denk ik. Ze hebben allerlei vormen en kleuren en geven het landschap een mooi silhouet. Ook de Boabs zijn zeer kenmerkend. Zo noemen de Australiers de Baobabbomen. Vroeger werden ze wel eens voor hele bijzondere doeleinden gebruikt, namelijk als gevangenis boom.

Vanuit Kakadu National Park zijn we via Katherine, Kununurra, Halls Creek en Derby over de Great Northern Highway westwaarts gereden, naar Broome. Het landschap varieert van bosjes en gras tot prachtige vergezichten met rode rotsmassieven, die hier 'ranges' worden genoemd. In Derby hebben we nog even gekeken bij de mudlands en de pier, opeens de zee weer, zo anders dan het binnenland.

Als je per camper dit land van oost naar west doorkruist, beleef je de eindeloze ruimte intens. We reden dagen achter elkaar en zagen nauwelijks enige menselijke activiteit. Op de borden langs de weg stond dat Port Hedland nog 1685 kilometer was. Het navigatiesysteem gaf aan dat we over ruim 400 kilometer linksaf moesten, daarvoor slechts een rechte weg. Heel gewoon. Maar niet als je het naar de Nederlandse situatie vertaalt. Het is dan ook niet vreemd dat een echte Aussie in Darwin ons als toevallige passanten aansprak toen hij boos muntjes in de parkeermeter gooide: 'Thirty years ago this was a dirt road and now I have to pay to park my car here!!!'

Wij zijn nu in Broome en hebben voor een paar dagen een apartement genomen om een beetje uit te puffen. Reizen is soms net werken :-) Morgen zakken we af naar het zuiden richting Port Hedland. Onderweg zullen we de wetlands ten zuidoosten van Broome bekijken waar heel veel vogels zijn.

9 opmerkingen:

Jacqueline zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Als jullie je nou met jam hadden ingesmeerd waren die crocs misschien wel gekomen...

Amiek

Anoniem zei

nou nou wat een avonturen,volgens mij kan je die crocs beter aan je voeten doen.Het gaat alweer opschieten he voor jullie en oja Wout is erg verdrietig om de DIAVLO maar voor Georgo is het veel erger,maar nog geen andere gevonden misschien in Leiden of Zeist.Nou lieverds pas goed op elkaar en nog een maandje lekker genieten.Knuffeltjes jullie buurtjes Wout en Hanny.

Anoniem zei

Vliegsijsjes, drijfsijsjes, ik-volg-je-met-mijn-ogen-sijsjes, geen sausijsjes want die hebben de crocs opgegeten(wat een dijenkletser). Geweldig al die verschillende soorten pluimage. Geniet er inderdaad nog van want hier zie je alleen maar vette frietsijsjes, a.k.a. duiven. Dikke kus, Geraldine

Anoniem zei

Ik zie hier ook Zeister sijsjes.

Amiek

Anoniem zei

ik dacht even ,ik zie J.R. uit Dallas,maar het was toch echt Frits!Oei,maar dan al die muggen,dat is een beetje minder. Vandaag over een maand als het goed is hebben jullie weer voet op nederlandse bodem.Oh,nee he dat had je nou niet moeten zeggen.
Zal het maar niet rond vertellen van die jam en die geest,want w.s is de jam bij de A.H.snel uitverkocht,want het stikt in holland van de lastige w.....
Wat errug he?Geniet in ieder geval nog van jullie crisisvrije vakantie,al zullen we jullie verhalen en fotos echt missen.
Liefs willem en rietje.

Jacqueline zei

Hoe hebben jullie die Salties nu kunnen missen? Ik hoor hier net op het journaal dat ze een ware plaag vormen (ze hebben afgelopen week drie mensen verorberd) .... een man dacht in een dronken bui een rivier over te zwemmen bij Darwin.
liefs,
Jacqueline

blijf maar mooi op t land .....

Anoniem zei

Zo dan nu nog een reactie van de Pa en de Ma, die ook steeds "het pad tussen de benen hebben", al zijn dat geen duizenden kilometers zoals bij jullie.De foto's zijn weer h.s.leuk,daar zul je straks nog heel veel werk mee hebben maar dan beleef je de reis weer opnieuw en dat is natuurlijk ook erg leuk,maar niet heus,want dan moeten jullie weer werken Hi Hi!!! In elk geval geniet nu maar lekker en kijk goed uit.
Dikke knufs van Pa en Ma S.

Anoniem zei

What a beautiful pictures you guys took. The photo of Frits (in the camper with his back to us) shows an empty wine glass :-). Put some wine in it and toast on a safe final leg of your trip!