Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

zondag 9 november 2008

Bardia - boerendorpen en wilde beesten












Vijhonderd kilometer met de lokale bus dwars door Nepal, naar het westen waar (Royal) Bardia National Park ligt. Het 'Royal' is er afgevallen, sinds de koning van Nepal nog slechts een lintknipfunctie heeft en de maoisten het voor het zeggen hebben.
Het bleek weer een heel avontuur. We waren afgelopen zondagmorgen nog maar net op weg, toen we om 10.00u kwamen vast te zitten in een grote wegopstopping. Onze vriendelijke medepassagiers informeerden ons over de reden: de avond ervoor rond 18.00u had een dodelijk ongeval plaatsgevonden en de plaatselijke bevolking had de weg geblokkeerd om schadevergoeding af te dwingen bij de bestuurder. Dit blijkt een veel voorkomende praktijk. Bij onenigheid, ook bij bijvoorbeeld echtelijke ruzies, wordt de weg geblokkeerd om de eigen argumenten kracht bij te zetten. Wij hadden nog geluk, want na 1,5 uur kwam de boel langzaam in beweging. Bij de lunch stond onze bus naast de nachtbus van dezelfde maatschappij. Deze mensen hadden de hele nacht vastgestaan. Later passeerden we deze nachtbus, hij stond met pech langs de weg. Was het toch nog onze lucky day, ondanks dat we pas na 18 uur reizen onze bestemming bereikten.

In Bardia hadden we een eenvoudig huisje in een leuke tuin, midden in het Nepalese boerenland. Een volledig ander gezicht van Nepal dan we in Kathmandu hebben gezien. Het boerenleven dat we daar zagen deed ons denken aan de verhalen van vroeger van onze vaders en moeders. Kippen en geiten scharrelen op de keurig aangeveegde erven met degelijke oude waterpomp, varkens knorren buiten, ossen worden voor de ploeg gespannen. In de velden spelen de kinderen met veel kabaal verstoppertje en als ze toeristen zien roepen ze enthousiast 'Namaste!', de Nepalese groet, die je overal hoort. Zo mooi.

We hebben te voet, per boot en op een olifant de jungle verkend op zoek naar de wilde dieren! Altijd was er een goede gids bij. De 'Elephant ride' was geweldig! Op twee olifanten gingen wij samen met 2 Canadese dames op stap. Beide olifanten waren moeder en mama gaat niet op stap zonder baby olifant. Dus gingen we op weg met beide moeders en de kleintjes renden mee. Vooral geweldig bij het oversteken van de rivier. De baby's verdwenen volledig onder water! We konden ook niet langer dan een uur op pad, want dat kunnen de baby pootjes niet aan en dan beginnen ze te huilen. Onze gids heeft voorgedaan hoe dat klinkt, heel aandoenlijk.

Bij de voettocht moesten we ook rivieren oversteken en ook daarbij heb ik mijn voeten droog gehouden. Het Nepalese leger patrouilleert nog veelvuldig in Bardia en we kwamen een patrouille van 4 militairen tegen. Of ze mij naar de overkant moesten dragen? An offer you can't refuse!!

Ja, en dan die tijger, want daar gingen we toch voor. Die hebben we niet gezien, alleen zijn sporen....

Maar wat hebben we wel gezien: 1 neushoorn, 3 wilde Aziatische olifanten, 1 otter, 2 crocodillen, tal van Bambi hertjes, apen en heel veel vogels in een prachtig landschap van bossen, rivieren en rivierbeddingen en vlakten met manshoog gras. Wat hebben we verder gezien: onnoemelijk veel bloedzuigers die we van onze schoenen en broek moesten wegmeppen. Schade is beperkt gebleven tot allebei 1 beet. Kan geen kwaad, maar toch geen feest. Er is hier veel minder wild dan in Afrika en dat wisten we ook. Het gebied heeft onder andere erg geleden onder de burgeroorlog. De mensen hier hopen dat de wildstand weer aantrekt nu de oorlog verleden tijd is.

Nu zijn we na een weer erg vermoeiende terugreis aangekomen in Kathmandu. Gisteren gelukkig geen vertraging, de reis duurde 'maar' 13 uur. Wel in een veel gaardere bus dan op de heenweg met minder comfort. Op het laatst weet je niet meer hoe je zitten moet. Ook hier is de 'r' in de maand, want allebei zijn we ongelooflijk verkouden met keelpijn en we hoesten wat af. Dat zal wel weer slijten.

Woensdag 12 november vertrekken we met de naar zeggen meest onpunctuele, edoch goedkoopste luchtvaartmaatschappij, Royal Nepalese Airlines, naar Bangkok. Vandaar uit reizen we door naar Koh Chang, een eiland in het zuidoosten van Thailand, waar we twee weken pas op de plaats maken in een klein huisje van een Nederlander.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

En moest Frits zelf door de modder? Haha, wel heel galant en het levert een geweldige foto op! Die baby olifantjes maakten de reis natuurlijk tot een waar feest, dat kan ik mij voorstellen. Ik ben jaloers hoor... Al ga ik weer twijfelen bij de busrit van 18 uur. Overigens zie je maar weer dat een 'lucky day' een heel relatief begrip is! Misschien staan die mensen in die nachtbus nu nog wel ergens langs de weg.

Beterschap, hatsjoe!

Liefs, Amiek

Anoniem zei

Wat ontzettend galant van die militairen! Stoer hoor, kunnen maar weinig mensen zeggen dat ze zo de rivier zijn overgestoken. Vraag me idd af of Frits ook deze uitnodiging heeft gekregen! En die olifanten!!! Aah, wat ontzettend kjoet!! Ben echt niet jaloers ofzo! Wel uitkijken met die crocs en bloedzuigers... Lieverds rust een beetje uit, en een goede vlucht zonder vertraging gewenst! Geraldine

Anoniem zei

Gisteren jullie kaart uit China gekregen, Dankjewel.
Gaaf he, op een olifant te zitten, maar jullie zitten op een stoeltje, dus dat is erg chique.
Drink een paar borrels voor de verkoudheid!! Lekker en gezond!
Baie groete
Margriet

Anoniem zei

R&F
Wat was leuker op de rug van de olifant of op die van de beroepsmilitair? Jullie reis wordt wel steeds meer "back to basis", goeiedag. Dit is het echte werk a la lonely planet. Ik dacht dat jullie meer van de luxepux waren, maar dit toch het echte werk. Ik loop uiteraard weer een maand achter en ik heb weer genoten van alle foto's, maar ook van al het commentaar van de zusjes Amiek, Marlies en Geraldine. Jullie kunnen geen stap verzetten of er komt wel weer een humoristische noot. Vooral de fietsmop van Geraldine van 2 oktober vind ik hilarisch en ik heb afgelopen maand met Chinezen gewerkt en de mop doet het erg goed bij zowel Nederlanders als de Chinezen zelf! Leuk dat jullie even gaan uitpuffen in Thailand, want het is werkelijk niet normaal in welk tempo jullie aan het reizen zijn. Goed om even pas op de plaats te maken en "vakantie" te nemen. Cor en ik gaan a.s. dinsdag naar Zuid-Afrika, we reizen deels per trein en per huurauto van Johannesburg naar Kaapstad. Heerlijk vooruitzicht en heel veel voorpret. Goede reis maar weer en tot horens in december. Verder krijg je nog de groeten, Regine, van je exroommate Bart van A. De wereld blijft klein, ook al krijg ik een andere indruk van jullie. Groetjes, Jacqueline Kruyt

zusje zei

Hey Frits en Regine, Een uitermate galante foto van je "deriere" Regine. Kan me voorstellen dat je meer aanbod hebt gehad om je even over te zetten ;-)
Yasmin en ik hebben "muziek op schoot" bij een nl. moeder die ook 2 kinderen heeft geadopteerd maar dan uit Nepal. Hoe anders het land is als China (of niet) kan ik een beetje proeven uit de foto's.
Hopelijk slijt de verkoudheid snel! Lekker bijkomen in Thailand.
hmmm misschien nog duik-mogelijkheden daar? En jawel een boek lezen...geniet ze. Ik stuur vast wat vitamine c en xylometozoline via de luchtpost. Niet die Nepalese maatschappij hoor...anders komt misschien te laat ..
Ook ik heb een "tour" gedaan. Jaja heeeleal in het Muzieum in Nijmegen. Een uur lang ervaren hoe het is om blind te zijn. In het pikkedonker. Best een soort van leuk als je weet dat het maar een uurtje is. Een kort avontuurtje en een nieuwe ervaring. Daar doen we het dan mee. Jullie lekker genieten en bijkomen.

Liefs "je zus??" Marlies

Anoniem zei

Wat een belevenissen maken jullie mee.Op een grote olifant zitten, door een wildvreemde militair gedragen worden, uren in een gammele bus zitten en nog een wilde olifant en neushoorn zien, het kan niet op.Mochten jullie nog de bus uit om je benen te strekken?
We hopen,dat jullie het allemaal nog een beetje bij kunnen houden, maar door het blog hebbben jullie straks een prachtig dagboek en kun je het weer opnieuw beleven.
Beterschap met de verkoudheid en even lekker uitrusten in Thailand.
Geen zorgen over ons, het gaat uitstekend.
Veel liefs van Ma en Pa Ven.

Anoniem zei

Ik hoop dat van het vliegtuig ook alleen het "Royal" afvalt!! Ik weet dat jullie niet zo technisch zijn aangelegd en onderlegd, maar als je vloeistoffen uit het vliegtuig ziet lopen en je ziet de piloot zitten met een parachute om ..... NIET instappen!

Rustig an in Thailand.

Groetjes,

Arjan

Anoniem zei

Lieve Globetrotters,
Met veel interesse jullie blog en foto's bekeken(uitvergroot is helemaal gaaf)Worden jullie langzamerhand niet kei-moe van al dat"gekiekte um ow heer"? Moet wel een geweldige ervaring zijn geweest op zo'n grote olifant te zitten.Beter denk ik dan 18 uren in een gare bus.Nu even bijkomen in de stad en dan woensdag verder de wereld in.Doe voorzichtig en kijk goed uit!!
Liefs knufs en groetjes van Pa en Ma Schol.

F + R zei

Wat betreft Frits, jazeker ook hij heeft het aanbod van de Nepalese Army gekregen om naar de overkant te worden gedragen. Ze hadden wel naar zijn gewicht geinformeerd :-)Het leek ons met het oog op de gezondheid van de militairen niet zo'n best plan, hoewel het wel uitermate grappig zou zijn geweest!