Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

vrijdag 14 november 2008

Van Nepal naar Thailand







Veiligheid is geen issue in Nepal.

Thailand! Na Nepal is dit voor ons het paradijs. Geen stank, weinig vuil langs de weg, minder luchtvervuiling, normaal verkeer en vooral veel minder lawaai. Nepal was een hele ervaring, maar na bijna 3 weken vonden we het wel mooi geweest.

Nepal Airlines heeft haar reputatie van 'reliable unreliable' helemaal waar gemaakt! Nepal wilde ons niet zomaar laten gaan. We zijn met ruim 8 uur vertraging vertrokken. Op het vliegveld was het grote chaos. Ieder nadeel heb z'n voordeel. Het heeft ons ongelooflijk veel lol opgeleverd met een Canadees van Nederlandse ouders, Bill Dykstra, voor ons Willem, want zo heet hij eigenlijk. Willem is wat ouder dan wij en heeft veel gereisd in zijn leven, vooral ook in dit deel van de wereld. Hij kon er zeer smakelijk over vertellen, maar kon zich ook nog na al die jaren en ervaringen verbazen over wat erom hem heen gebeurt.

In Bangkok zijn we 1 nacht gebleven. Op het vliegveld hebben we onze winteruitrusting, zoals donzen slaapzakken, winterjack en dikke kleren opgeslagen, zodat we heel wat minder kilo's hebben te dragen bij onze reis de komende 9 weken door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja.

Vanuit Bangkok zijn we met een uitstekende bus, met airco en zelfs een toilet (in Nepal stopt de bus langs de kant van de weg en moet je je plek maar ergens achter een struik -indien aanwezig- zien te vinden) naar het eiland Koh Chang gereden. Deze reis werkte bijna therapeutisch. Koel, rustig rijdend, zonder claxon(!) zoevend over de weg. We werden weer een beetje mens. Op Koh Chang hebben we een leuk klein huisje gehuurd.

Tijdens onze laatste dagen in Nepal hebben we onder andere Bakthapur bezocht, ook een plaats met vermelding op de werelderfgoedlijst. Prachtige tempels, met vooral prachtig kunstig houtsnijwerk. Op deze tempels zie je vaak erotische taferelen. Ik probeer mij voor te stellen hoe dat in een Nederlandse protestantse kerk zou staan.

In Nepal worden de mensen na overlijden gecremeerd, waarna de as door een heilige rivier wordt meegevoerd. Op de oever van de rivier in Bakthapur zagen we het tafereel dat daar aan vooraf gaat. Familie en vrienden hadden zich verzameld en het lichaam lag ingepakt in doeken op de oever. Indrukwekkend om dit te zien.

De komende 2 weken zijn we op Koh Chang. Daarna reizen we via Bangkok naar het noorden van Thailand.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi wereldreizigers, Ik had al eens gekeken naar jullie blog maar naar de mail via LinkedIn dacht ik, kom laat ik ens in het blog reageren. Ik moet zeggen dat het leuke verhalen zijn en erg mooie foto's. Zoals ik al in mijn mail schreef best een beetje jaloers op jullie beide! Heel veel reisplezier nog en ik zal jullie vanaf nu regelmatig volgen.
Groetjes, Leo

Anoniem zei

En wat deed je dan als er geen struikje was langs de weg? Achter Frits hurken?

Het lijkt me inderdaad heerlijk om daarna weer eens in een rustige airco bus te zitten. Een beetje terug naar 'de beschaving'. Wat zijn we wat dat betreft toch verwend in Nederland (hoewel hier ook lang niet alle bussen airco hebben en het dankzij de opwarming van de aarde toch best een tikkie heet kan zijn in de zomer).

Wat vond Frits ervan dat die man zo eng op dat bamboepaaltje stond? Moest je hem tegenhouden om er naast te gaan staan wiebelen?

Rust lekker uit in jullie huisje.

Liefs, Amiek

zusje zei

Tjonge jonge ik wist niet dat olifanten "het"zo deden ;-)
Fijn te horen dat jullie weer in een rustiger reis(vaar)water zitten. Laat je maar lekker mee kabbelen/varen. Extra genieten van de rust, toiletten minder chaos e.d.
Hier mis je niet zoveel. Miezer en miezer en herfst. Wij halen juist de donzen jassen tevoorschijn. Raar idee dat heen en weer geslinger tussen temperaturen. wij zijn toen van plus 35 gr naar min 10 gegaan. Wel een beetje heel extreem..Is jullie verkoudheid al over?

Gr Marlies

Anoniem zei

Lieve kinderen,

Heerlijk, na zo lang wachten op het vliegveld toch nog een halve Nederlander te ontmoeten. Sprak hij nog wat Nederlands of was het allemaal in het Engels?
Heel verstandig om al die overtollige zaken op te slaan, maar dan moet je wel weer terug naar Bangkok om de spullen op te halen.Nu lekker bijkomen en weer krachten verzamelen voor de komende tijd.
Worden in Bakthapur die lichamen op het strand verbrand en wordt dan de as over het water uitgestrooid? Ook nog heel veel groetjes van Henk en Wies.
Ze vragen steeds en tonen heel veel belangstelling. Elke zaterdag praten Mama en Henk een klein uurtje met elkaar.
Een knuffel van Ma en Pa.

Anoniem zei

Het kan dus ook op z'n
'Olifantjes' ;-).
Kan me voorstellen dat het heerlijk is om weer even een wat minder tumult om je heen te hebben. Even een beetje bijkomen! Die bouwsteiger zou er hier in Nederland arbotechnisch niet helemaal door de keuring komen. Echt eng.
Hier alles ok, we hebben je 'preek' ;-) opgevolgd en eind november gaan we een weekendje naar Parijs, met de Thalys. Echt heel veel zin in! Veel liefs, kijk goed uit. Geraldine

Anoniem zei

Dat is nog eens bouwen,niks geen steigerplanken tot 1,50m breed en leuningen,nee hoor een touw aan je been en werken, klaar!!! En dan dat oude mannetje,Frits moet maar eens kijken of hij z'n polshorloge nog wel heeft,want als ik die van die oude man bekijk,weet ik het nog niet zo net!!(vergroot de foto maar eens uit)Ik denk dat jullie nu aan het strand zitten want via de sateliet zie een mooi strand en de rest van het eiland is "boes boes" 'k Wens jullie fijne heerlijke zonnige vakantie dagen toe met een heerlijk glas "uit het vat".
Dikke Knufs van Pa en Ma Schol.