Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

donderdag 9 oktober 2008

Beijing of gewoon Peking














Het Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad, het Zomerpaleis van de keizers, de Chinese muur, Bird's Nest en gewoon de lange uitgestrekte straten waar geen einde aan komt: er is zo veel te zien in deze stad.

We waren hier deels tijdens de Golden Week, de nationale feestweek. Gelukkig is het Plein van de Hemelse Vrede heel erg groot, dus het kon al de Chinese toeristen herbergen, met nog een paar witneuzen erbij, zoals wij. Enorm druk dus, soms benauwend, maar wel een belevenis op zich. Het plein is ruim met grote Stalinistische gebouwen erom heen. Ik krijg er een oostblok-gevoel van. Dit is de plaats waar in 1989 de studentenopstand was en de beroemde foto van de student-voor-de-tank is gemaakt. Van dat alles vind je hier niets terug. Mao is nadrukkelijk aanwezig, die student niet.

In het verlengde van dit plein, ligt de pracht en praal uit een heel andere tijd. De Verboden Stad van de keizers, adembenemend door de prachtige gebouwen en de mooie pleinen. Naast de grootsheid, moet je hier oog voor detail hebben. Er zijn overal fijne schilderingen en tekeningen. Restauratie heeft hier naar mijn smaak niet altijd goed uitgewerkt. De Chinezen hebben een ander idee van herstel dan wij. In plaats van het oude zoveel mogelijk te behouden en te herstellen, wordt het oude gesloopt en vervangen door iets geheel nieuws, wat lijkt op hoe het vroeger zou moeten zijn geweest. De zachte fresco-achtige tinten van de schilderingen zijn vaak vervangen door de harde kleuren van het Chinees-Indisch restaurant zoals we dat in Nederland ook kennen. In het Zomerpaleis vonden we wel nog een prachtige lange overdekte galerij, met meer dan 10.000 prachtige tekeningen, gelukkig nog met de verfijning en details van vroeger. Deze zomer residentie van de keizers ligt aan een prachtig meer. Was vast fijn toeven daar.

Dan het nieuwe Beijing! Wij kennen de verhalen van Annemieke's bezoek van 14 jaar geleden. Een ding is zeker: alles is nu anders. Bijvoorbeeld bij de bank. Wij moesten via de bank een bedrag overmaken naar een Tibetaanse reisoperator. Dit begon met een keurige ontvangst bij de bank en hulp in het Engels bij invullen van het overschrijvingsformulier. Wij kregen een nummertje voor het loket, oproep in het Engels om bij het loket te komen, het meisje achter het loket sprak Engels. Ongelooflijk! En dit alles met Zwanenmeer achtergrond muziek (of muzak)! En verder: de putten stinken nog wel, maar de straten zijn brandschoon. Er wordt wat afgeveegd hier, daar kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen. Als je in Nederland met plassen, moet je een restaurant in, hier zijn overal openbare toiletten, die in het algemeen best schoon zijn. Er zijn zelfs star-ratings voor!

Bij het nieuwe Beijing horen ook de Olympische Spelen 2008. We zijn op weg gegaan naar het Bird's Nest, maar kwamen niet verder dan het Heras-hek, of kloon daarvan, dat het hele terrein afschermt. Men is bezig alle barakken et cetera af te breken en het terrein was niet toegankelijk. Wat een pech.

Op de fiets door Beijing is ook een hele belevenis. De Beijingnezen vonden het een rare gewaarwording ons op de fiets aan te treffen in het drukke verkeer. Maar wij Hollanders zijn wel wat gewend op de fiets! Fiets was alleen niet aan ons gewend, want made in China, de ketting rolde er drie keer af tot hij brak... Het laatste stuk dus steppend door Beijing. Op de fiets op zoek geweest naar een medische post, want Frits heeft vocht in zijn elleboog. We hebben ons rotgezocht, maar uiteindelijk SOS International gevonden met een keurige Engels sprekende arts. Frits heeft medicijnen gekregen en het vocht in zijn elleboog wordt voor de zekerheid onderzocht.

Gisteren de Chinese muur! Het was daar heerlijk rustig, onze eerste 'rustige' ervaring in dit land. Geen stralend weer, maar heel zacht, gedempt herfstweer, een beetje mistig. Was wel heel sfeervol, maar het uitzicht was beperkt, wat jammer was. Geweldig om zelf op de muur te lopen, er komt geen einde aan, hij verdwijnt aan de horizon.

Vanavond gaan we met de nachttrein naar Xian, beroemd vanwege het terracotta leger. Op maandag reizen we met de trein naar Lhasa in Tibet.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Jeetje wat een land van extremen! Het ziet er wel prachtig uit! Net zoals de kleine Isabella! Wat een lief meisje zeg.
Gaat het al wat beter met de elleboog van Frits?

Dikke knufs, Geraldine

Anoniem zei

Wat ontzettend mooi................
Geniet nog steeds van jullie foto's en verhalen.
Baie groete
Tannie Margriet

Anoniem zei

Wat een belevenissen maken jullie mee,fantastisch!! Fijn dat jullie zoveel op de "blogs"zetten want dan genieten wij ook mee.
Frits beterschap met de elleboog en de groetjes van Pa en Ma Schol.
Een goeie treinreis gewenst morgen,wij zijn benieuwd. Knufs Knufs.

zusje zei

De nieuwe keizer ziet er helemaal niet chinees uit volgens Jinke ;-)

Ja, nog even en de technologie daar gaat Europa volledig inhalen... (denk je in de stad) Wat een "drive" he deze mensen.
Mooie foto's ook weer.
Ben nu benieuwd naar Nepal!
Wat hebben jullie toch het tempo d'r in. Moet je wel veel energie hebben. We sturen nog een zakkie extra over via de luchtpost. Ook wat beterschapjes voor het herstel van de elleboog.

Gr. Van een prachtige herfstdag gehad hebbende Marlies

Anoniem zei

Toppertje weer, die foto's en verhalen. Gelukkig hebben ze de Muur nog niet afgebroken en opnieuw opgebouwd met metaal en glas!
Inmiddels zijn jullie goed in Xian aangekomen. Ik ben benieuwd naar de foto's van het terracotta leger!
En morgen vliegen jullie zelfs al weer verder. Op naar (het startpunt van de trein naar) Tibet. Het is bijna niet bij het houden!

Liefs, Amiek

Anoniem zei

Wat een leuk verslag over Peking.Dat er nog zoveel aardige mensen zijn daar ,die ook nog Engels spreken. Kijk,dat geeft de burger moed.Benieuwd, hoe de treinreis zal bevallen en hoe jullie het landschap vinden. Die foto's waren anders prachtig, vooral dat meisje tegen de muur.
Restaureren blijkt toch een moeilijke zaak en ook een kwestie van smaak.
Veel liefs van Ma en Pa Ven.

Anoniem zei

Weer ruim een maand voorbij en het is inderdaad niet bij te houden wat jullie allemaal uitspoken aan de oostelijke kand van de wereldbol. Jullie lijken wel een cycloon op vakantie. China, een land om bij weg te dromen, heerlijk al die foto's en inderdaad letterlijk een "muurbloempje" ontdekt. Leuk dat zuslief jullie heeft opgezocht, toch weer even een vertrouwd gezicht om je heen, in Nederland gaat alles zijn gangetjes, het is zowaar prachtig weer en herfst. Groetjes Jacqueline Kruyt

Anoniem zei

Hallo nicht!

Eindelijk jullie blog is even bekeken en gelezen, ziet er geweldig uit!
Zulke mooie herinneringen pakt niemand jullie meer af!
Geniet ervan en ik blijf jullie vanaf nu volgen hoor!

groeten Heleen