Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

zaterdag 18 oktober 2008

Lhasa - Potala en kloosters














Hoog boven Lhasa torent de Potala. Lang geleden woonde hier de Dalai Lama, maar hij mag het Potala niet meer betreden. Hij is in ballingschap in India. De Potala is een heilige plaats voor de zeer gelovige Tibetanen die soms dagenlang reizen om de tempels in de Potala en de Jokhang tempel aan het centrale plein in Lhasa te bezoeken. Het Budhisme wordt hier zeer intens beleefd. De mensen op leeftijd hebben zeer getekende gezichten met diepe groeven en rode blos. Ik vind het mooi om te zien. Het zegt mij meer dan een gefacelift hoofd, waar de kuiltjes in de wangen inmiddels achter de oren zijn verdwenen.

Dit is geen vrij land. Het is een bezet land en wij merken dat de mensen dat hier ook als zodanig ervaren. Politie en militairen zijn alom aanwezig. Militairen houden op hoeken van straten de wacht onder een parasol. Bijvoorbeeld een parasol van Budweiser bier. Een absurd gezicht. Voor ons bezoek aan Tibet hadden wij een speciale vergunning nodig, een permit, die op het station, bij bezoek van het Potala paleis, bezoeken aan kloosters elke keer weer wordt gecontroleerd. Voor de onlusten hier eerder dit jaar gebeurde dit niet.
Wij hebben de Potala, het Ganden klooster en het Sera klooster bezocht. Het is niet te vergelijken met iets wat we ook maar ooit gezien hebben. In het Ganden klooster mochten we zien hoe de gezamenlijke gebeden door de monniken werden gezongen. Dit klooster ligt op 4700 meter. We hebben daar de kora gelopen, een bedevaartsroute rond de berg waarop het klooster is gelegen. Dat moet volgens de voorschriften linksom, dus met de klok mee. Zo'n wandeling is een opgave op deze hoogte, maar we hebben het goed gered. Het is een rare gewaarwording dat je bij alledaagse dingen, zoals een stukje lopen, al gauw buiten adem bent. Tot nu toe hebben we verder gelukkig geen symptomen van hoogteziekte.
De gebeden zijn zeer belangrijk voor de Tibetanen. Deze worden onder andere op vlaggetjes geschreven die wapperen in de wind of krijgen een plaats in cylinders, klein en groot, die voortdurend worden rondgedraaid, altijd met de klok mee.
De lucht is hier tot nu toe strakblauw en van de vele uren zon wordt nuttig gebruik gemaakt. Bijvoorbeeld door water te koken door een opstelling van twee glimmende schermen die de zon zodanig weerkaatsen dat de ketel met water wordt verhit. Het duurt op deze manier ongeveer 20 minuten om het water aan de kook te brengen.
In het Sera klooster zagen we een enorme rij mensen staan wachten die allemaal de zegen wensten te krijgen van de "rode protector" (beschermer). De kleuren rood en geel, de kleuren van Budha, overheersen en geven een prachtig beeld.

Morgen vertrekken we voor een 6-daagse reis, die ons onder andere langs het Mount Everest basecamp zal leiden. Daar zullen we boven de 5200 meter slapen in een tent. Een heel avontuur vinden wij. We gaan met een jeep, met chauffeur en gids. Een gids is overigens verplicht, wij mogen hier niet zelfstandig rondreizen.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Lieve Regine en Frits,

We zaten al steeds te kijken of er nog geen"Blokker" kwam, want we waren h.s. nieuwsgierig hoe het er daar weer uitzag. Prachtig, prachtig. wat een foto,s weer. En die kleuren.!!!!!Jongens,jongens wat zien jullie Alderbarstend....veel mooie dingen. Of course weer stinkend jaloers,maar ook hier nu wel prachtige kleuren van de Herfst.Vandaag is het trouwens mooi weer al is het wel kouder geworden. Pa heeft gisteren de hele dag in de tuin in Doorn gewerkt.Hij vond het wel heel lekker. Het blad valt nu in dikke lagen van de bomen.Zo hier en daar komt er al iets van St. Nic. en de Kerst te voorschijn. Goh, jullie zijn alweer ruim 5mnd. weg. Waar blijft de tijd?Maar tot volgend jaar Mei vind ik nog wel een hele tijd.En soms moet ik wel een beetje ,,liepen,,omdat ik jullie NU wil zien. Van Amiek van Peking mooie foto,s gekregen. Zijn er heel blij mee. Ga nu weer stoppen met de blog.Heel veel liefs en Knufs van ons en wederom pas goed op elkaar!!!!!dag dag......van Pa en Ma Schol.

Anoniem zei

Lieve kinderen,
Wat een ongelooflijk verslag van jullie reis. We kunnen ons voorstellen, dat dit alles heel veel indruk maakt. Wij zijn nooit hoger dan 3300 m geweest.Verstandig, dat jullie dan wel kalm aan doen.Zo kom je tenslotte een heel eind.Benieuwd, hoe jullie die tocht naar het basiskamp ervaren.Geen gekke dingen doen onderweg hoor.Je kijkt wel heel ver naar beneden.
Liefs van Pa en Ma Ven.

zusje zei

Jajaa weer prachtige foto's en een goed verslag. Wat zal het indruk maken als je er "life" bent!
Zeg... dat zakje "rust in de kont" is kennelijk nog niet aangekomen... Zeker te hoog ;-))
Wederom ziet het er uit als intensief genieten.
Succes met het nog hoger slapen. Kun je je voorstellen dat je amper een paar maanden terug ook hoog sliep...bovenop de jeep in Afrika!
Jullie hebben straks vast vijf jaar nodig om alles te laten bezinken..en je houdt "de reis-kriebels" voor de rest van je leven. Da's een prettig soort afwijking.
Doei reiskanjers. Have fun and keep blogging when you can.

Marlies
Met een jarig jongste smurfje Yasmin vandaag. (eigenlijk morgen maar dan is Ernst een week in de VS voor werk)8,5 mnd thuis is ze en 3 jr geworden. Gaat hard.

Anoniem zei

Lieve Boedha gangers,

Wat zien die monniken in hun rode gewaden en al die kleurige vlaggen er toch prachtig uit daar in Tibet. Vooral met die strakblauwe lucht. Je zou bijna denken dat ze het om het plaatje doen.
Ik kan me voorstellen dat Tibet letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten is van jullie reis.
Maarreeh, met de klok mee is toch rechtsom of ben ik nu blond bezig?

Maakt niet uit, kleed je lekker warm aan voor die nacht in een tent op 5200m hoogte. Ik weet uit ervaring (van een week in Frankrijk kamperen, jaja) dat een tent en kou geen fijne combinatie is. En dan heb ik het nog niet eens over de hoogte....

We kijken uit naar de volgende foto's!

Amiek

Peter zei

Mooie foto's, welliswaar hier en daar gemaakt door de enige amateurfotograaf in jullie gezelschap (zei hij plagerig :-). Mooie tocht ook, en zo perfect gepland! Payt

Anoniem zei

Hoi Regine en Frits,
Ontzettend trage computer hier in het Rdamse met het advies maar eventjes helemaal niks te doen DUS: jullie blog opgezocht, ben dus eventjes helemaal bijgelezen.
Beide kaarten hangen alweer een tijdje te pronken aan de deurpost.
Fantastisch wat jullie allemaal zien, doen en op de gevoelige plaat vastleggen.
Heel veel groetjes en blijf ontzettend genieten van alles wat jullie zien en van elkaar!!!!!
Sylvia van Drielen (TMP)

Anoniem zei

Ha lieverds,
Wat een indrukken! Het ziet er net zo uit als op tv! :-) Ben ook erg benieuwd hoe jullie de reis naar het basiskamp hebben ervaren; misschien veel last van koude voeten? Hier alles ok, very busy met werk, tegenwoordig gaan er gelukkig ook 60 uur in een week..Dit weekend gaat de klok weer terug naar de wintertijd, dus we mogen ons weer gaan verheugen op de donkere dagen voor kerst. Waar zitten jullie eigenlijk met de Kerst? Veel liefs, Geraldine