Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

donderdag 25 december 2008

Laos: Luang Prabang - Vang Vieng - Vientiane


Luang Prabang


Tanden poetsen in de rivier
Vang Vieng
Vang Vieng, koken op straat


Mona Lisa onder de boeddha's

Wat Pha That Luang in Vientiane
Wat Simuang, Vientiane

Hamer en sikkel! Deze klassieke vlag wappert overal in Laos naast de nationale driekleur. Het is een communistisch land, maar als bezoeker merk je daar weinig van.

Luang Prabang en Vientiane zijn mooie, relatief rustige steden in Laos. Geen hoogbouw, dus een heel ander aangezicht dan andere steden in Azie waar de wolkenkrabbers tot hoog in de lucht reiken. Lanen, grote bomen en Franse villa's maken het tot een charmant geheel.

Maar er zijn zo ontzettend veel toeristen! Dat brengt ook minder leuke dingen met zich mee. Prijzen zijn in korte tijd omhoog geschoten, terwijl de kwaliteit vaak te wensen overlaat. Het was lastig ergens enigszins hygienisch bereid eten te vinden. Veel Laotianen maken zich niet erg druk en dat is dan misschien wel heel 'laid back' en relaxed, maar eerlijk gezegd gaat er ook wel een zekere lamlendigheid vanuit.

Het is wel begrijpelijk dat Laos op het moment zo populair is, want de natuur van dit land is wonderschoon. Niet alleen de Mekong, maar ook de bergen met hun grillige vormen zijn adembenemend. We zijn met de bus van Luang Prabang naar Vang Vieng gereisd, dat ongeveer halverwege de weg naar de hoofdstad Vientiane ligt. Hoog over de bergen gingen we, bocht na bocht en na elke bocht weer een fantastisch uitzicht. Een Laotiaanse dame voor ons in de bus kon al die bochten minder waarderen en heeft heel wat plastic zakjes volgekotst die dan vervolgens met een zwiep uit het raam in de vrije natuur verdwenen.

Vang Vieng is een verhaal op zich. De omgeving is prachtig, met bergen zoals je die ook in Zuid-China in Yunnan vindt. Daarnaast is het backpacker-paradise. Jeugd van rond de twintig van rond de wereld verzamelt zich hier om (1) stoned te worden, (2) dan met zijn allen in een van de kroegen naar antieke afleveringen van Friends te kijken en (3) -voor de heren onder hen- een pluizig iets onder aan de kin te laten staan, want er bestaat geen mannelijke rugzaktoerist meer zonder baardje. Frits is hier verbijsterd over.

Ook de weg van Vang Vieng naar Vientiane hebben we per bus afgelegd. We hadden een opdeelplaats deze keer, onder in de bus, alleen dubbelgeklapt schuifelend konden we onze plaats bereiken. In Vientiane hebben we prachtige Wats, tempels gezien. Het boegbeeld van Laos is de goudkleurige Wat Pha That Luang, waarin zich een haar en as van de heup van Boeddha zouden bevinden. Erg subtiel is deze Wat niet, maar het goud doet het wel mooi tegen de blauwe lucht. Ook al bekroop ons na maanden in Azie gereisd te hebben wel een zekere tempelmoeheid, toch hebben we ook de Wat Simuang bezocht waar de Laotianen hun geluk beproeven. Zij spreken daar hun wensen uit en als deze in vervulling gaan, brengen ze als dank felgekleurde offers, meestal van oranje Afrikaantjes.

Nu, met kerst zijn we in Hanoi in Vietnam. Een heel andere wereld dan Laos.

En dan nu de winnaars van de kerstprijsvraag! Onbetwist winnaar is Marlies. Hoewel, we zijn er niet helemaal zeker van of de vegende monnik nu een Ipod of een telefoon in zijn pij heeft verborgen. De prijs voor de meest originele inzending gaat naar Annemieke. Hoe bedenk je het bij elkaar... We hebben ook inzendingen per email ontvangen, van tante Mien, de tachtig gepasseerd. Voor tante Mien is een Monnik die pen en papier gebruikt al zeer modern. Daar zijn wij het mee eens en daarvoor ontvangt tante Mien de Prijs der Oude Glorie.

Alle prijswinnaars ontvangen een afdruk van de door hen genomineerde monnik. Het duurt nog even, dus het geduld wordt op de proef gesteld.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Van Vieng lijkt me heel gezellig om te vertoeven! Chillen en relaxen en dan ook nog Friends erbij! ;-) Jullie hebben wederom prachtige dingen gezien. Hadden jullie trouwens zelf geen last van al die bochten in de bus? Ben erg benieuwd hoe Hanoi bevalt. Hopelijk wat minder toeristisch en beter eten. Wij zijn aan Tweede Kerstdag begonnen. Volgens mij een heel slim marketinginitiatief van de woonboulevards maar wie zeurt over een extra vrije dag? Vanmiddag komen pa en ma langs. Veel liefs, Geraldine

Anoniem zei

Nou nou, wat een verrassing dat ik ook nog gewonnen heb, hoewel Marlies natuurlijk wel de echte winnaar is!
Het was erg gezellig om met jullie te skypen. Wij hebben hier nog de napret met het filmpje dat ik er van gemaakt heb.
Geweldige foto's weer, fijn ook om te horen over die kotsende dame :-)
Wat staat zo'n licht overhemd Frits goed, vooral met dat bruine hoofd erboven en het schemerbaardje. Wanner laat hij een echte kin sik staan?

Groetjes aan Arjan!

Amiek

Anoniem zei

Beste Frits en Regine,
wat hebben jullie veel beleefd en wat een prachtige fotoos!
We wensen jullie een goede jaarwisseling daar aan de andere kant van de wereld. Dat zal wel heel anders zijn dan hier.
hartelijke groeten,
oom Gerrit en tante Tineke

Anoniem zei

Hartstikke leuk, om weer alles bij te lezen, en te bekijken.
Die 'nekrekkers' ken je hier ook in Ndebele.
Voor jullie, net als hier, geen schijn van kans om een sneeuwpop te maken, of zelfs maar ijs van je auto te krabben!!
Keep them letters and photo's rolling in.
Liefs auntie Margriet

Anoniem zei

Mooie verhalen en prachtige foto's.
Hier erg koud en dus de schaatsen weer uit het vet! De oliebollen en appelflappen zijn in aantocht...
Veel reisplezier, groetjes nicht Heleen uit Veenendaal

Anoniem zei

Het is altijd ontzettend leuk om jullie reisverhalen te lezen. Het is altijd lekker vlot geschreven. Ga je hierna een boek schrijven Regine? Waarom niet? Ik ben benieuwd of jullie een kerst- gevoel hebben in dat verre warme Hanoi. Eten jullie dan Thaise duck of een Vietnamese hot dog?
Alle goeds voor 2009!
Jacqueline & Cor

Anoniem zei

Regine en Frits vanuit een heel warm ZA wens ik jullie een heel goed en fijn en gezond 2009. De oliebollen en appelflappen zullen jullie niet missen....
Baie groete, hamba khale!!
Margriet

Anoniem zei

Vanuit een ijzig koud Holland (met temperatuur tot -10)wensen we jullie een goede jaarrwisseling en een heel fijn nieuwjaar toe.
Bedankt voor alle mooie foto's en leuke reisverhalen. We zijn benieuwd wat jullie in Hanoi allemaal beleven. Wij pakken vast een oliebol.
Hartelijke groeten en dikke knufs van Pa en Ma Schol.

Anoniem zei

HAPPY NEW YEAR!!!

NOG 4,5 MAAND REIZEN IN 2009!!!

DAAR KUNNEN JULLIE NOG HÈÈL VEEL MOOIS OVER SCHRIJVEN. IN AUSTRALIE KANGOEROE OP DE BARBECUE EN FLYING DOCTORS IN DE LUCHT EN IN NIEUW ZEELAND ONGETWIJFELD LOTS OF CREEPY ANIMALS OP DE GROND, GNA, GNA...

KUS AMIEK