Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

dinsdag 16 december 2008

Mekong









Het was nog mooier dan we hadden gehoopt: de boottocht over de Mekong van Houei Sai in het noordwesten van Laos naar Luang Prabang. Het is nog zo puur, de oevers, de bergen met dichte jungle, de kleine dorpjes die daarin liggen verscholen. Soms is de rivier breed, dan weer wat smaller en her en der steken scherpe rotsformaties uit het water. We zagen kinderen spelen langs de oevers en vissers hun netten ophalen. Af en toe passeerden we andere houten boten. Het was absoluut één van de hoogtepunten van onze reis.

We voeren op een houten boot, met comfortabele stoelen, wat erg prettig is omdat het een tweedaagse tocht was. Slechts acht gasten waren er op de boot, inclusief onszelf. Verder een schipper, een gids en nog eens zeven mensen plus een baby, waarschijnlijk familie van de schipper.

Het was bovendien uitermate gezellig aan boord, omdat het goed klikte met de andere gasten. Bijvoorbeeld Christina en Robert, Duits, maar werkend en wonend in Singapore. We hebben ook erg gelachen met een Australisch couple, een eindje in de vijftig. De man, Peter, was het type Crocodile Dundee.

Onderweg hebben we een aantal keren aangelegd. Het meest interessant was het bezoek aan een afgelegen dorp, waar geen souvenirsstalletjes zijn en de bewoners nog gewoon hun dagelijkse dingen lijken te doen op een manier zoals het al generaties lang gaat. De kinderen hebben vaak hele ernstige koppies, ze moeten al erg jong volwassen zijn. De meisjes krijgen hun eerste kind meestal op vijftien- of zestienjarige leeftijd. Gelukkig hebben we ook nog ondeugende kleine jochies met katapult gezien.

We hebben ook een zeer toeristisch dorp bezocht, bekend vanwege de snake-whisky. Van kleefrijst wordt er een zeer sterk goedje gebrouwen, de lao-lao. Vervolgens vangt en doodt men een slang, krult hem in de fles, waarna de fles wordt afgevuld met de lao-lao. Voor de liefhebber.

Wat minder interessant vonden we de Pak Ou grotten, vol met kleine boeddha's. De reisgidsen geven hoog op over deze bezienswaardigheid. Heel erg oneerbiedig gezegd leek het er een beetje op dat wie ergens nog een boeddha had liggen hem dan maar in de grot een plaats had gegeven.

Gisteren zijn we na twee dagen varen, waarbij we in Pakbeng hadden overnacht, in Luang Prabang aangekomen. Een mooie relaxte stad. We hebben wel het idee dat we hier eigenlijk een paar jaar te laat zijn, want Laos is blijkbaar 'hot' en wordt overspoeld met toeristen. Door de aaneenschakeling van restaurants en guesthouses heeft het zijn oorspronkelijkheid wel wat verloren en dat is jammer.

We blijven hier nog drie nachten en gaan dan per bus naar Vang Vieng, een tocht van zes uur. Ik ben benieuwd hoe de Laotiaanse bus bevalt.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Mekong gangers,

Ik vind vooral die laatste foto van dat meisje prachtig, hoewel ze inderdaad erg ernstig kijkt.

Die stoelen op de boot zien er comfortabel uit. Past eigenlijk niet bij de rest van het landschap. Sliepen jullie ook op de boot of legden jullie ergens onderweg aan?

En hebben jullie de lao-lao al geproefd? Proost zou ik zeggen!

Liefs, Amiek

Anoniem zei

Met lao-lao plus slang is het niet zo moeilijk om van de drank af te komen,denk ik zo. Je kwam bijna ogen te kort op die bootreis om alle indrukken op te nemen,lijkt me.
Via de sateliet heb ik Luang Prabang bekeken dit is een mooie stad,veel plezier daar.

Groetjes en knufs van Pa en Ma Schol.

zusje zei

Hoi bootvaarders,

Het is een goed teken dat jullie het bootleven wel aanstaat ;-)
Nu ik de foto van het jongetje zie, snap ik ook waarom sommige mensen onze Yasmin voor Thai aanzien.
Nog even en dan is het kerst. Heb je dan nog andere bekende medereizigers om jullie heen? Klein feestje bouwen.(Lao-lao proberen idd)
We blijven jullie trouw volgen.
Fijne dagen met de "kerst" toch wel dagen dat je dan ver weg voelt.
"Koude kant" familie is in gedachten dichtbij hoor ;-)

Gr. Ernst Jinke Yasmin Marlies

Anoniem zei

Gelukkig, dat Laos nog niet zo toeristisch is als Thailand, maar we horen al, dat dat in snel tempo verandert. Maar jullie hebben toch wel iets van het alledaagse leven in Laos geproefd.Mooie foto van het meisje. Jammer, dat haar jeugd zo kort duurt.
Het lijkt ons zalig zo met die boot te varen en dan maar puur genieten.Neem maar geen fles lao-lao mee voor ons.
Sterkte met de bustocht.
Liefs van Ma en Pa Ven.

Anoniem zei

hallo boppers,Wat ziet dat bootje er heerlijk relaxed uit zeg!En weer mooie fotos. wat een natuur.Ikzeg niets over de laolao,ben zowie zo panisch voor slangen, dus ik houd het bij een wijntje.Ben benieuwd hoe jullie de kerst doorbrengen,en of ze daar ook een kerstboom met ballen hebben.hier wordt het niet wit hebben ze al voorspelt.Nog geen heimwee naar good old dutch?Alle liefs willum en rietje

Anoniem zei

Ha lieverds,
In Mexico stoppen ze er een rups in en in Laos gewoon een hele slang! Taste like chicken they say! Mooie foto's weer hoor! Jullie zien er heel goed uit! Wij zijn nu begonnen aan de kerstvakantie, ik heb een weekje vrij, dan weer 2,5 dag werken en dan weer de rest van de week vrij! Heerlijk!!! Gaan jullie nog iets speciaals doen met Kerst? Dikke knufs, Geraldine