Op wereldreis 2008-2009

Op wereldreis 2008-2009

vrijdag 29 augustus 2008

Yogyakarta






Met de meest luxe trein zijn we van Jakarta naar Yogyakarta gereisd. De rugleuning van mijn stoel was lam, overal enorme barsten in de ramen, maar veel beenruimte en het was bovenal een leuke ervaring.

"Yogya" is beroemd vanwege haar vele Becakrijders, de fietstaxis. Wij hebben het oudste mannetje uitgezocht -hij bleek 60- en hebben ons de hele stad rond laten rijden. Het was een hele klus voor hem, maar hij vond het prachtig. Op straat ontstond er ook roering, want mensen moesten vreselijk lachen dat wij met z'n tweeen in die Becak geperst zaten. Dat is zo leuk hier, het is een erg vrolijk volk.

Ons bezoek aan een sigarenfabriek in Yogyakarta was zeer de moeite waard. Frits heeft verlekkerd gekeken naar de "longfillers" die daar met fijne dameshandjes werden gemaakt, maar bestemd waren voor de export, zodat wij ze niet konden kopen. Er was zelfs niets te ritselen, wat ongebruikelijk is voor dit land. Voor onze becakrijder mooi klein doosje sigaartjes gekocht. Hij glom van oor tot oor.

Als je in Yogya bent, staat altijd een bezoek aan de Hindoeistische Prambanan tempel http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Prambanan en de Boedhistische Borobudur tempel http://nl.wikipedia.org/wiki/Borobudur op het programma. Beide vonden wij zeer indrukwekkend!

Wat een belevenis op zich was, was de uitvoering 's avonds van het Ramayana ballet tegen de achtergrond van de Prambanan. Verhaal: Sita wordt geschaakt door rivaal van Rama, Rama boos, gedoe om Sita terug te krijgen, dat lukt, Sita moet haar purity aantonen aan Rama door op brandstapel te gaan staan, ze blijft heel en mag blijven. Lindsey, een dame uit Hawai die wij hebben ontmoet, vatte het als volgt samen: "You burn when you are raped". Na de voorstelling volgde niet zozeer een applaus, maar stormde iedereen het toneel op, om met de sterren op de foto te gaan. Erg vermakelijk!

Morgen gaan we met een minibus richting de Bromovulkaan. 11 uur rijden, dus dat is even afzien.

1 september gaan we door naar Bali, waar we 2 weken zullen blijven. Verder hebben we besloten om eerder naar Hong Kong te reizen dan we eerst hadden bedacht. Dit om daar meer tijd te hebben om het visum voor China te regelen, wat nog een enorm gedoe is, omdat wij Tibet willen bezoeken en China over land willen verlaten. Dat zijn complicerende factoren bij de visumaanvraag, maar het schijnt allemaal wel te kunnen.

De internet verbindingen in Yogya zijn uit hetzelfde tijdperk als de Borobudur, dus foto's opladen lukt bijna niet. Die houden jullie van ons tegoed. Als troost wel weblinks erop gezet.

8 opmerkingen:

zusje zei

Ha wereldreizigers,

Ooh wow jullie gaan al bijna naar Hongkong..spreken ze cantonees. zucht.. heimwee..k'Ben wel een beetje boel jaloers dat jullie daar binnenkort zijn. Yasmin komt uit Gaozhou (vlakbij Maoming). We hebben haar in de arme mogen sluiten in Guangzhou (het oude Canton). Gaan jullie daar nog naar toe? Ik zal zo eens kijken of ik jullie reisplan voor China op de site kan vinden... Mensen geniet eerst lekker van Bali. t'ziet en leest als top!
Marlies

Anoniem zei

Haha, wat zal die man hebben moeten trappen met jullie allebei erin. Heeft Frits niet aangeboden om zelf te gaan fietsen en die man voorin laten zitten naast jou? Aan de foto te zien konden ze het in ieder geval prima met elkaar vinden.

Ik hoop dat de busreis een beetje meevalt.

Liefs, Amiek

Anoniem zei

Liefjes,

Wie het breed heeft,laat het breed hangen.Maar moest Regine nog naast jou zitten in dat fietskarretje?
Daarom hadden jullie zoveel bekijks,nu snap ik het.
De Borobudur was natuurlijk fantastisch mooi en al zo oud.Het is ook een van de wereldwonderen.
Op Bali kunnen jullie lekker bijkomen van al die geweldige indrukken.Maar wat een belevenissen!!!
Liefs van Ma en Pa Ven.

zusje zei

F+R,

Eerlijk gezegd zou ik je dat niet kunnen zeggen. Het was allemaal een beetje een "blur". (zo happy met de "bevalling".
Wij zaten "vlak" voor de O.S. met Yasmin en het was al superstreng. Wij hebben (ivm het veiligheidsgevoel van de meisjes) maar 2 verblijfadressen gehad en wel deze locaties en data door moeten geven voor de visa. Hoe dat ter plekke geregeld is weet ik niet. Iedere goede gids kan het je ongetwijfeld vertellen. Chinezen zijn bijna net zo goed( zo niet beter) dan wij wat betreft regeltjes, de wet en papieren rompslomp. Willen jullie dat ik het beter voor je uitzoek...even laten weten dan bel ik rond! Je hebt nog 2 wk de tijd toch?

Have fun,
Marlies

Anoniem zei

Lieve Sita & Rama Senderbosch,
Zoals gebruikelijk weer genoten van jullie verhalen en mooie foto's, lassen jullie ook nog wel eens rustpauzes in? Ongelooflijk wat jullie in 3,5 maand al gezien hebben. Groetjes, Jacqueline Kruyt

Anoniem zei

Ha lieverds,
Nog gefeliciteerd met ma!Wat een foto na Frits in het bakkie! Geweldig, die man had zijn sigaren dubbel en dwars verdiend. Veel plezier op Bali en rust ook een beetje uit he.
Dikke knuffels van Geraldine

Anoniem zei

Hallo Frits en Regien,
wauw wat een prachtige foto's en verhalen. af en toe kijk ik even om te zien waar jullie zijn, dus ja hoor we volgen jullie op gepaste afstand!
We zijn zelf op 'wereldreis' naar Oostenrijk geweest, was ook leuk, maar minder imposant en zeer nat en koud.
Ik heb mijn baan in Gouda intussen opgezegd, en ben op zoek naar iets dat een beetje in de buurt is.
alles goed hier, en we blijven jullie volgen.
groet Rinie en Mario

Ivan Drago zei

Fritz and Regina,
Lindsey and I are enjoying all the pictures in your blog. WIsh we could read Dutch!! Wish we were still traveling too, China and Tibet look amazing. Travel safe, and look us up if you come to Hawaii!

Sam